Ciasta

  • piątek, 29 listopada 2013
    • Chlebek bananowy apetycznej panny Dahl

      Jeden z lepszych pomysłów na weekendowe śniadanie. Kiedy moi chłopcy mówią, że banany są już "brudne" pozostaje nam tylko zrobić z nich chleb. Książkę Sophie Dahl mam od dawna na swojej półce, a ten przepis pojawiał się już wielokrotnie na blogach. Nic dziwnego, przy małym nakładzie pracy pyszne danie.

      chlebek bananowy

      Chlebek bananowy

      75g miękkiego masła

      4 dojrzałe banany, rozgniecione

      200g cukru trzcinowego

      1 jajko

      1 łyżka ekstraktu waniliowego

      1 łyżeczka sody oczyszczonej

      szczypta soli

      170g mąki (orkiszowej, albo jakiejś innej)

      i ja dodałam 3 łyżki masła orzechowego

      masło orzechowe

      Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Wysmaruj masłem keksówkę o długości 20cm. Włóż rozgniecione banany do dużej miski, utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Ja dodałam masło orzechowe na tym etapie. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę. Przełóż masę do przygotowanej foremki. Piecz przez godzinę, wyjmij i odstaw do ostygnięcia, a później podawaj w kawałkach z odrobiną masła. 

      chlebek bananowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Chlebek bananowy apetycznej panny Dahl”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      piątek, 29 listopada 2013 23:00
  • środa, 31 lipca 2013
  • poniedziałek, 15 kwietnia 2013
    • Ciasto jabłkowe Filomeny

      Dzień dobry wiosno! Dzień dobry poniedziałek! Wiosenne ciasto jabłkowe. Smakuje jak ciasto drożdżowe, a nie wymaga tyle pracy. Przepis pochodzi z pięknej książki "Limocello and linen water".

      ciasto z jabłkami

      Ciasto jabłkowe Filomeny

      150g miękkiego masła

      150g cukru

      2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

      250g mąki

      3 jajka

      2 łyżki mąki ziemniaczanej

      2 łyżeczki proszku do pieczenia

      3 łyżki mleka

      3 jabłka (około 220g)

      Cukier puder

      ciasto z jabłkami

      Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Tortownicę 24cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać wanilię, i pojedynczo żółtka. Dodać mąki, proszek do pieczenia, mleko. 

      wiosna

      Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli ubitą pianę do ciasta i wymieszać Wygładzić powierzchnię. Obrać jabłka, pokroić je na kawałki i zaczynając od środka ciasta układać w formie kwiatka. Posypać 2 łyżkami cukru. Piec około 45minut, aż brzegi jabłek zarumienią się, przykryć folią i piec jeszcze 15-20 minut.

      ciasto z jabłkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto jabłkowe Filomeny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 kwietnia 2013 11:55

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi