Wpisy

  • poniedziałek, 07 grudnia 2009
    • Torcik bezowy z daktylami i pistacjami

      Dzisiejsz wpis powstał na prośbę Gosi, która wczoraj miała urodziny. Raz jeszcze Gosiu, najlepsze życzenia!!! Nie raz opowiadała mi o torciku bezowym z masą kawową czy owocami. Nie pozostło mi nic innego jak spróbować, a może powinnam napisać wypróbować jak takie cudo zrobić samodzielnie. Przyznaję się, że bezę robiłam pierwszy raz w mojej kulinarnej "karierze" i nie spełniła ona moich oczekiwań tzn. nie była w środku lepka i ciągnąca, ale nie zmienia to faktu, że po torciku w moim domu nie ma już śladu...

      Przepis na torcik bezowy podkradłam Nigelli z jej tortu Pavlova, a krem powstał z inwencji własnej.

      beza_rzut

      Torcik bezowy z daktylami i pistacjami

      Torcik:

      6 białek

      300 g cukru

      1 łyżeczka octu winnego

      Bardzo ważna informacja w tym przepisie - białka powinny mieć temperaturę pokojową. (ps. nie martw się o żółtka - jutro napiszę jak zrobić z nich niezwykle smaczny użytek :)) Białka ubijamy na wolnych obrotach na sztywną pianę.Gdy piana będzie bardzo sztywna dodajemy powoli cukier i w dalszym ciągu miksujemy. Następnie dodajemy ocet winny. Ja skorzystałam z blachy dokładanej do piecyka. Wyłożyłam ją papierem do pieczenia, przyłożyłam talerz odrysowałam 2 koła i łyżką nakładałam na nie pianę z białka. Wstawić do nagrzanego piekarnika 150 stopni i piec około godziny. Bezy będą popękane i lekko zrumienione. Ja skorzystałam podczas pieczenia z funkcji termoobiegu, żeby bezy były rzeczywiście suche.

      beza_sama

      Krem:

      250 ml śmietany tortowej 36%

      250g serka mascarpone

      Ubić schłodzoną śmietanę, dodać do niej serek i wszystko razem dokładnie zmiksować. Nie dodałam już do tej masy, ani grama cukru. Mimo, że może Wam się ona wydać sama w sobie mdła - w połączeniu z bezą i daktylami będzie idealna.

      beza_gora

      Bezę przeznaczoną na spód położyć do góry nogami ;) czyli odwrotnie niż się piekła. Kładziemy na to połowę naszeg kremu, daktyle drobno pokrojone (ja sparzyłam je przed pokrojeniem wrzątkiem, żeby były bardziej miękkie) i posiekane niesolone pistacje. Na to kładziemy drugą bezę i ponownie krem, daktyle i pistacje. Życzę smacznego :)

      beza_kawałek



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Torcik bezowy z daktylami i pistacjami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 07 grudnia 2009 21:28

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi