Dodatki do dań

  • poniedziałek, 16 lipca 2012
    • Zielone pesto i Ostrowite

      Po prostu klasyka. Jedliśmy je w weekend ze świeżo pieczonym chlebem orkiszowym z pomidorami suszonymi i tymiankiem. Było pysznie, było miło, było zielono :)

      zielone pesto, bazylia

      Weekend spędziliśmy we wsi Ostrowite pod Golubiem Dobrzyniem. Jeździmy tam, co rok, aby spotkać się w gronie znajomych, rozgrywany jest mecz piłki nożnej, wieczorem ognisko, rano wspólne śniadanie. kuchnia

      kuchnia, dzbanki

      Tamtejsza kuchnia skrywa prawdziwe skarby. Stare kubki, miseczki, dzbanki. Stary kredens. Robiłam mnóstwo zdjęć, delektowałam się porzeczkami i malinami, papierówkami i gruszkami. Zerwałam kwiaty cukinii i zaraz będę je przygotowywała.

      kosz z warzywami

      Wracając do tematu pesto. Przygotowałam klasyczną wersję. Dodałam mniej czosnku niż zwykle, bo ten świeży jest zbyt mocny jak dla mnie i dodałam pinii. Wpadłam też ostatnio w szał pieczenia chleba. Myślę, że wkrótce pojawi się na blogu. 

      Pesto zielo

      około 40 liści bazylii

      3-4 ząbki czosnku

      2 łyżki startego pecorinio

      2 łyżki starego parmezanu

      8 łyżek oliwy z oliwek

      trochę grubej soli

      pinii

      zielone pesto Pesto genueńskie

      Bazylię umyj i osusz. W moździerzu rozgnieć bazylię, sól, czosnek. Dodaj sery i połącz składniki. Wlej powoli oliwę, aż powstanie jednolita masa. Delektuj się. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zielone pesto i Ostrowite”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 16 lipca 2012 10:02
  • czwartek, 14 czerwca 2012
    • Pesto rosso

      Kuchnia włoska ma w sobie coś magicznego. Jest tak zróżnicowana, że nie sposób przejść obok niej obojętnie i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W moim domu właśnie przeżywa renesans ;)

      pesto rosso czerwone pesto

      Pesto rosso

      100ml oliwy z oliwek

      100g migdałów (obrane ze skóry i zmielone lub posiekane)

      2 łyżki rozmarynu (świeżego)

      2 łyżeczki octu balsamicznego

      2 łyżeczki cukru

      1/2 łyżeczki papryki

      20 czarnych oliwek

      10 suszonych pomidorów w oleju

      2 ząbki czosnku (w przepisie były 4, ale zapewniam Was, że to wystarczy)

      sól i pieprz do smaku

      pesto rosso czerwone pesto

      A teraz przed Wami najtrudniejsza część ;) Wszystko zmiksować :)

      Oczywiście możecie przechowywać pesto przez około tydzień w lodówce, ale w moim domu maksymalny osiągnięty czas to 2 dni. Przepis pochodzi z magazynu Saveur.

      pesto rosso czerwone pesto

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Pesto rosso”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 14 czerwca 2012 20:32
  • poniedziałek, 10 października 2011
    • Dżem pomidorowy

      Ostatnio wpadł mi w oko jeden z artykułów w „Wysokich obcasach”. Dotyczył Witkacego, który pisał do swojej żony „Obsypię Cię pieniędzmi. Będziesz jeść same pomidory. Będę chodził z Tobą do kina, tylko nie opuszczaj mnie”. To pomidorowe wyzwanie niezwykle mnie poruszyło. Ja raczej nie obsypię Was pieniędzmi, nie pójdę z Wami do kina, ale mogę Was zachęcić do pomidorów i to jak. Czy słyszeliście o dżemie pomidorowym?


      dżem pomidorowy pomidory

      Znalezione przypadkiem (jak większość najlepszych przepisów) na stronie New York Times.

      Robiłam go już kilka razy i jakoś nie mogłam się zdecydować czy mi smakuje czy nie. Jest naprawdę specyficzny. To nie jest ketchup, to nie jest jeden z wielu znanych mi sosów. Trudno nawet wyczuć, że są w nim pomidory. Czujecie korzenny smak i mocne, ostre zakończenie. Musicie go spróbować i zamknąć lato choć na chwilę, póki jeszcze można kupić te pomidory.

      Dżem pomidorowy

      1kg pomidorów śliwkowych

      1 szklanka cukru (chociaż moim zdaniem ½ szklanki to wartość maksymalna!)

      2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

      1 łyżka imbiru świeżego bądź w proszku

      ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

      1/8 łyżeczki mielonych goździków

      łyżeczka soli

      odrobina płatków chilli bądź pieprzu cayenne

       dżem pomidorowy pomidory

       

      Pomidory sparzyć, obrać i wykroić gniazdo. Pokroić. Połączyć wszystkie składniki w garnku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotować, aż do uzyskania konsystencji dżemu (około 1-1,5h). Doprawić do smaku według uznania i odstawić do wystudzenia.

      Na końcu pojawi się pytanie – A z czym to jeść? Proponuję pieczywo, wędlinę czy mięs, ale także dodatek do jajecznicy. Jestem ciekawa Waszych opinii :)

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 października 2011 21:06

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi