Ciastka

  • poniedziałek, 01 lutego 2016
    • Szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pierwszy raz szwedzkie bułeczki jadłam...hmm 18 lat temu. Moja ciocia mieszkająca w Szwecji zaprosiła mnie od siebie na wakacje. Teoretycznie powinnam pamiętać tylko dłuuugą chorobę morską na promie. Na szczęście został smak i zapach świeżo pieczonych bułeczek, kanapek z krewetkami, obraz jezior i wyjątkowej schludności. 

      cardamon buns bułki kardamonowe

      Tym razem w ramach akcji wypiekanie na śniadanie piekłyśmy bułeczki kardamonowe. Upiekłam z połowy porcji i bardziej w wersji mini, ale Wam podaję przepis oryginalny. 

      Szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Składniki na 17 sztuk:

      530 g mąki pszennej chlebowej
      250 ml mleka
      90 g cukru
      pół łyżeczki soli
      100 g masła, roztopionego i przestudzonego
      12 g drożdzy suchych lub 25 g drożdży świeżych
      7 g kardamonu, zmielonego

      Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).

      Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zerknij na film tutaj (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).

      Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). 

      Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!

      cardamon buns bułki kardamonowe

      Nadzienie kardamonowe:

      100 g masła, w temperaturze pokojowej
      100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
      1.5 łyżki zmielonego kardamonu

      Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.

      Syrop cukrowy

      70 ml wody
      1 łyżka golden syrupu*

      Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.

      Cukier kardamonowy

      50 g cukru

      1 łyżka zmielonego kardamonu

       

      cardamon buns bułki kardamonowe

       

       

      Wypiekanie na śniadanie odbyło się w gronie:

      Marzena Kulinarne szaleństwa Maniusi

      Angelika Życie zaczyna się w kuchni

      Lidia 

      Marzena Zacisze kuchenne

      Ewelina Stylowa kuchnia

      Bożena Moje kucharzenie

      Agata Kulinarne przygody Gatity

      Dorota Moje małe czarowanie

      Ewa Baby w kuchni

      Monika Matka wariatka

      Joanna Rodzinna kuchnia


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Szwedzkie bułeczki kardamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lutego 2016 09:07
  • wtorek, 26 stycznia 2016
  • wtorek, 26 listopada 2013
    • Libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z płatków róży

      Pierwszy raz na te ciasteczka trafiłam u Mai Skorupskiej. Już sama nazwa zwalała z nóg. Maja robiła je również na swoich warsztatach. Potem wpadła mi w ręce książka "The Lebanese Kitchen"Salmy Hage, gdzie był dokładnie ten sam przepis. Zrobiłam je raz, zrobiłam drugi i będę jeszcze robiła wiele razy. Pyszne kruche ciasto, niezbyt słodkie nadzienie i tylko słodkie zakończenie w postaci konfitury. 

      libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z płatków róży

      Libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z płatków róży

      300g mąki pszennej

      250g masła, lekko zmiękczonego

      70g cukru pudru lub kryształu

      1 jajko

      2 łyżki mleka

      Krem:

      250g serka ricotta

      3 łyżki kremówki

      1 łyżeczka cukru pudru

      6 łyżeczek konfitury z płatków róży

      konfitura z płatków róży

      Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przesiać mąkę do miski, dodać masło i rozgniatać palcami, aż mikstura będzie przypominała kruszonkę. Robimy to palcami, a nie dłonią, żeby masło nie ogrzewało się od naszego ciepła. Dodać cukier. Jajko ubić lekko z mlekiem i wlać do naszej kruszonki. Teraz czas na całą dłoń. Przy jak najmniejszej ilości ruchów musicie połączyć w jedną całość kruszonkę. Zawijacie w folię spożywczą i odkładacie do lodówki na około pół godziny.

      Po tym czasie rozwałkować ciasto. Ja robiłam trochę grubsze ciastka. Zresztą przyznam, że nawet przy dłuższym czasie chłodzenia, wałkowanie nie było takie łatwe. Autorka podaje, że z ciasta wychodzą 24 ciasteczka - 12 całych i 12 z dziurką. Oczywiście jest to uzależnione od ich wielkości. Ja swoje wykrawałam stemplem do ravioli. Ciasta piec przez około 15-20 minut. Choć jest to uzależnione od ich grubości i waszego piekarnika.

      Ricottę ubić ze śmietaną i cukrem, nałożyć krem na całe ciastko i przykryć ciastkiem z dziurką. Dodatkowo można nałożyć trochę kremu do dziurki, ale przyznam szczerze, że składając ciastko razem i lekko je dociskając samo wypełniło się kremem. Nałożyć odrobinę konfitury z płatków róży (w moim przypadku było jej dość sporo). Ciastka są pyszne i tak naprawdę dają wiele możliwości. Można je przecież nadziać kremem z kasztanów, masą krówkową, kremem z czekolady itd.

      libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z płatków róży


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Libańskie ciasteczka z ricottą i konfiturą z płatków róży”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      wtorek, 26 listopada 2013 10:12

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi