Tarty wytrawne

  • piątek, 22 lipca 2011
    • Amore pomidore

      W oczekiwaniu na słoneczną pogodę proponuję Wam lekką tartę z kozim serem i smażonymi kolorowymi pomidorami. 

      amore pomidore tarta pomidor bazylia ser kozi

      Myślałam już o takim połączeniu od jakiegoś czasu. Miało być słoneczenie, na zielonej trawie i kolorowo. Wczoraj zobaczyłam te małe kolorowe pomidory i już nie chciałam czekać dłużej. Poza tym mamy gości więc jest też okazja do eksperymentów kulinarnych :)

      pomidory

      Tarta z serem kozim i smażonymi pomidorami

      składniki na blachę około 23cm:

      kruche ciasto:

      250g mąki

      150g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego

      1 łyżeczka drobnoziarnistej soli

      szczypta drobnego cukru

      1 jajko

      1 łyżka zimnego mleka

      Usypać wgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powolo zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabić szybko ciasto, ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wyłożyć nim dokładnie blachę, dociskając brzegi. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i wsypać fasolę lub wstawić drugą foremkę, dzięki czemu ciasto będzie idealnie cienkie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.

      Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek Michel Roux - Ciasta pikantne i słodkie.

      tarta kozi ser bazylia

      Wypełnienie:

      ser kozi twarogowy 200g

      odrobina mleka lub śmietany do sera (w zależności od preferencji)

      garść bazylii

      kilka kolorowych pomidorów

      łyża oliwy z oliwek

      3 ząbki czosnku

      orzeszki pini

      amore pomidore tarta ser kozi pomidory bazylia pini

      Ser utrzeć z mlekiem lub śmietaną - musi mieć konsystencję twarogu. Bazylię posiekać i dodać do sera. Posolić do smaku. Przygotowaną masę rozsmarować na wystudzonym spodzie tarty. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pokrojone w plastry pomidory, chwilę smażyć, aż do zmięknięcia i delikatnie rołożyć na tarcie z serem. Posypać orzeszkami pini i przybrać drobnymi listkami bazyli.

      tarta amore pomidore pomidory ser kozi bazylia

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Amore pomidore”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      piątek, 22 lipca 2011 22:55
  • poniedziałek, 27 czerwca 2011
    • Tarta na styku kultur i wycieczka do starego zoo

      W sobotnie popołudnie postanowiliśmy wybrać się do starego zoo. Mimo, że mijamy je prawie każdego dnia jakoś nie mieliśmy okazji być tam wcześniej. Przez płot wydawało się być smutne i opuszczone. A tutaj niespodzianka! 

      poznan stare zoo

      Chyba przede wszystkim nas - jako rodziców - urzekł plac zabaw dla dzieci, karuzela i inne atrakcje dla dzieci. Nie wiem czy pamiętacie piosenkę "czy ktoś widział dziubdziuba?", a w zasadzie teledysk do niej? Był kręcony właśnie w starym zoo - między innymi na tym właśnie koniu. Niedawno VH1 emitowało rano program dla dzieci "Rock your baby", gdzie między innymi była ta piosenka. Nie wiem jak teraz, bo przestaliśmy go oglądać. Ale jeśli chcecie sobie przypomnieć odsyłam Was na you tube.

      poznan stare zoo

      Zwierząt w ogrodzie nie ma zbyt wiele, ale te, które są z pewnością wywołają uśmiech na buziach waszych dzieci. Mnie osobiście zachwycił "Król Julian" :) Siedział leniwie na swojej wyspie i wydawać by się mogło, że cytaty z Madagaskaru znakomicie oddają sytaucję w której się znalazł. Ach te człowieki. Niezbyt ruchawe, ale zawsze, nie? 

      poznan stare zoo

      Pamiętajcie także, że ten ogród to przede wszystkim zielone miejsce w centrum miasta, gdzie można na chwilę, w miłym otoczeniu złapać oddech. Wejście do ogrodu jest bezpłatne. Symboliczna opłata pobierana jest tylko w przypadku odwiedzenia gadów.

      Weekend obfitował także w eksperymenty kulinarne. Znaleźliśmy się w posiadaniu dość sporego kawałka sera salguni. To ser z Gruzji. Gdybym miała opisać jak smakuje powiedziałabym, że przypomina nasz oscypek. Może jest trochę mniej słony. Znalazł swoje miejsce w tarcie. Dlaczego tarta na styku kultur? Ponieważ ser z Gruzji połączyłam z przyprawą z Bułgarii - czubricą. Co z tego wynikło - zobaczcie sami.

      salguni ser z gruzjiczosnek tymianek cytrynowy

      Tarta z serem salguni i czubricą

      składniki na blachę około 23cm:

      kruche ciasto:

      250g mąki

      150g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego

      1 łyżeczka drobnoziarnistej soli

      szczypta drobnego cukru

      1 jajko

      1 łyżka zimnego mleka

      Usypać wgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powolo zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabić szybko ciasto, ugnieść z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na około pół godziny. Rozwałkować ciasto bardzo cienko i wyłożyć nim dokładnie blachę, dociskając brzegi. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem i wsypać fasolę lub wstawić drugą foremkę, dzięki czemu ciasto będzie idealnie cienkie. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Po tym czasie zdjąć papier i obciążenie i piec jeszcze przez około 15 minut.

      Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych książek Michel Roux - Ciasta pikantne i słodkie.

      kruche ciasto

      Wypełnienie tarty:

      około 250g sera - skorzystajcie z oscypka lub mozarelli

      3 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżeczki czubricy

      3 ząbki czosnku

      2-3 plastry prosciutto

      tymianek świeży lub suszony

      czubryca oliwa z oliwek

      Oliwę wymieszać z przyprawą, obranym i pokrojonym drobno czosnkiem. Ser pokroić w drobne plasterk i układać na podpieczony spód tarty. Całość posmarować przygotowaną mieszanką.

      tarta kruche ciasto sulguni ser czubryca

      Wstawić ponownie do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut, aż ser się rozpuści i lekko zarumieni.

      tarta ser sulguni czubryca

      Prosciutto pokroić w cienkie paski i rozłożyć na tarcie, posypać listkami świeżego tymianku (lub użyć suszonego).

      tarta ser czubryca sulguni

      Kroić i podawać na ciepło, ser delikatnie będzie się ciągnął. Możecie podać z sałatą skropioną octem balsamicznym i oliwą.

      tarta ser sulguni czubryca

      Jako, że sezon truskawkowy dobiega końca zapraszam Was jutro na łososia z salsą truskawkową.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta na styku kultur i wycieczka do starego zoo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 27 czerwca 2011 20:47
  • czwartek, 03 lutego 2011
    • Sernik tabasco

      Dziś awangarda w kuchni - sernik tabasco. Już jakiś czas temu wspominałam Wam, że miałam okazję spróbować czegoś takiego na targach. Co prawda przepisem nikt nie chciał się podzielić, ale przynajmniej udało mi się dowiedzieć, co jest w  środku i stowrzyłam wersję własną. Będzie ostro :)

      dymka+peperoni

      Wydaje mi się, że w oryginale był ser na sernik, bo był taki lekki, ale ja postanowiłam użyć ricotty. Według mojego przepisu wyszły dwie małe foremki, więc myślę, że jest to przepis na małą tortownicę. Możecie też ten przepis przerobić na tartę, bo sernik jest bardzo sycący i ciężki i nie da się go dużo zjeść.

      dymka+peperoni

      Sernik tabasco

      Jako podkład użyłam tradycyjnie przepisu na kruche ciasto

      kostka sera wiedeńskiego ricotta około 250-280g

      125 ml śmietany kremówki

      2 jajka

      2 dymki - białe części, lub jedna śrenia cebula

      pół papryczki chilli

      1 ząbek czosnku

      sól

      sernik tabasco

      Kruche ciasto przygotować zgodnie z przepisem. Cebulkę, czosnek i papryczkę drobno poszatkować. Ser utrzeć dodając kolejno jajka, śmietanę oraz cebulę, czosnek i paprykę. Posolić do smaku. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód i zapiec w piekarniku. Ja piekłam w 150 stopniach przez pół godziny. Wystudzić. Ja każdy kawałek polewałam gotowym sosem słodko-ostrym chilli.

      sernik tabasco

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik tabasco”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 lutego 2011 15:01

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi