Sałatki

  • poniedziałek, 03 czerwca 2013
    • Sałatka z zielonymi szparagami i kozim serem

      Proste rozwiązania są często najlepsze. Niby tylko sałata, szparagi, ale wystarczy plaster szynki parmeńskiej i koziego sera, aby zachwycić. Sałatka podpatrzona w majowym wydaniu włoskiego salt&pepe.

      sałatka szparagi szynka parmenska

      To naprawdę długa przerwa. Dużo się działo/dzieje. Nie porzuciłam gotowania, nie porzuciłam pieczenia. Prawie każdego dnia robię coś na blog, robię zdjęcie, które potem czeka i czeka i czeka... na swoją kolejność i swój czas. Udało nam się też uciec rodzinnie na tydzień w ciepłe miejsce, a tam internet nie miał znaczenia. Ponownie okazało się, że można :)

      szparagi zielone

      Choć sałatka całkiem nowa zyskała już wielu fanów. Póki sezon szparagowy trwa, spróbujcie.

      Sałatka z zielonymi szparagami i kozim serem

      pęczek zielonych szparagów

      kilka plastrów szynki parmeńskiej (może być też boczek)

      ser kozi twarogowy (może też być bryndza)

      garść pistacji

      szalotka

      mieszanka sałat

      oliwa z oliwek

      ocet z białego wina

      sól ewentualnie

      sałatka szparagi szynka parmenska

      Szparagi obrać delikatnie i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć i przekroić na pół. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat. Plaster szynki posmarować serem, ułożyć szparagi i zawinąć. Ułożyć na sałatce. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i posypać sałatkę. Posypać orzechami. W osobnym naczyniu przygotować oliwę z octem w stosunku 1:1.  Polać i podawać.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 03 czerwca 2013 22:20
  • poniedziałek, 15 października 2012
    • Sałatka z figami, kozim serem i granatem

      Dużo się ostatnio u mnie dzieje. Dwa pierwsze tygodnie września spędziłam z rodziną w Toskanii. Planowałam nadrobić wtedy zaległości blogowe, ale na farmie, na której mieszkaliśmy nie było internetu. Poza tym po całym dniu bieganiu za Witkiem i Antkiem nie miałam czasu na cokolwiek. Po wakacjach zaczęłam pracować więcej niż zwykle i znów zabrakło czasu na blog. Teraz zmagam się z małym remontem, ale przywołałam się do porządku i zbieram siły na blog.

      sałatka z figami, kozim serem i granatem

      Nowy sezon rozpoczynam od sałatki, którą ostatnio widziałam w SPOT. Wyglądała naprawdę wyjątkowo. Nie wiem jak smakowała, nie sprawdziłam, ale zrobiłam jej własną wersję.

      Myślę, że jej najbardziej spektakularnym składnikiem są figi.

      figi, drzewo figowe

      Na farmie na której mieszkaliśmy w Toskanii rosło piękne drzewo figowe. Były małe, zielone, ale pyszne. Wciąż nie rozumiem dlaczego nikt ich nie jadł, spadały z drzewa i psuły się. Ech! Na szczęście figi stały się u nas bardziej dostępne (tzn.szukajcie np. W Lidu).

      figi

      Sałatka z figami, kozim serem i granatem

      składniki na 2 porcje

      2 figi

      ¼ granatu

      100g sera koziego

      sałata rzymska

      kilka plasterków szynki parmeńskiej

      miód gryczany

      sałatka z figami, granatem i kozim serem

      Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Figę umyć i pokroić na ćwiartki i położyć na sałacie. Na to ułożyć kawałki koziego sera, ziarenka granatu i cienko pokrojoną szynkę parmeńską. Ja polałam moją sałatkę miodem gryczanym. Była pyszna :)

      

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z figami, kozim serem i granatem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 15 października 2012 17:32
  • środa, 19 września 2012
    • Tajska sałatka z kurkami

      Już nie pamiętam kiedy czułam się tak oczarowana jedzeniem. Piszę o niej, mówię o niej i myślę, że jest wyjątkowa. Chrupiąca sałata, pikantne kurki. Lubicie ostre potrawy? - jeśli tak to musicie spróbować.

      kurki

      Przepis na sałatkę poznałam na warsztatach z Tomkiem Jakubiakiem. Były przygotowywane potrawy na grilla. Przyznam, że sałatka rozeszła się tak szybko, że nie trafiła mi się w niej żadna kurka ;) ale ten sos sprawił, że wraz z innymi uczestnikami moczyliśmy w nim pieczywo i jedliśmy. Jako, że kurki jeszcze są (a w tym wypadku muszą być świeże) zachęcam Was do spróbowania.

      Mam jeden problem z tym przepisem. Jest w nim napisane - pierś z kurczaka, choć nie pojawia się ona później w opisie. Ja dodaję mięsa, ale jeśli chcecie możecie spróbować.

      tajska sałatka z kurkami kurki

      Tajska sałatka z kurkami

      300g kurek

      2 łyżki masła

      sałata rzymska (lodowa)

      100g pomidorków koktajlowych

      pół żółtej papryki

      limonka

      1 ząbek czosnku

      1 mała papryczka chili

      kilkanaście gałązek kolendry

      cebula szalotka

      2 łyżki miodu

      2 łyżki sosu sojowego

      1 łyżka oleju sezamowego

      2 łyżki oleju

      tajska sałatka z kurkami kurki

      Do miksera wrzuć: kolendrę, czosnek, chili, olej sezamowy, olej, sos sojowy i miód. Wszystko zmiksuj. Kurki lekko opłucz, wysusz i przesmaż na maśle. Gdy woda z kurek odparuje dodaj 1/3 sosu. W misce wymieszaj porwane liście sałaty (możecie użyć sałaty lodowej), pokrojoną w kostkę paprykę, pomidorki koktajlowe pokrojone na ćwiartki, dosyp kurki i pozostały sos. Dokładnie wymieszaj.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Tajska sałatka z kurkami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 11:42

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi