Wpisy

  • czwartek, 04 lutego 2016
    • Mango&passiflora, blondie panna cotta i kruszonka migdałowa

      Jakiś czas temu byłam na warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Christophe'a Domange - cukiernika firmy Valrhona. Próbowaliśmy czekolady, podpatrywaliśmy jak pracuje mistrz i zadawaliśmy mnóstwo pytań. Jednym z przepisów był ten deser. Przyznaję, że trochę go przerobiłam, ale idea mniej więcej została. 

      dulcey panna cotta, kruszonka migdałowa

      W przepisie była użyta żelatyna, ale ja nie lubię jej używać. Nie lubię konsystencji galaretki, nie lubię biszkoptu z galaretką, nie lubię sernika na zimno. Tylko żelki wchodzą w grę. Gdy muszę już czegoś użyć, dodaję zazwyczaj agar-agar, który jest dla mnie wdzięczniejszy w użyciu i zawsze dodaję go mniej niż w przepisie. 

      Mango&passiflora, blondie panna cotta i kruszonka migdałowa

      1.warstwa

      2 mango

      2 passiflory

      Mango - o tej porze roku prawdziwa przyjemność, bo szczyt dojrzałości przypada między listopadem a lutym. Jest słodkie, jest soczyste. Jak dla mnie trochę nawet za słodkie stąd dodałam passiflorę - dla przełamania. Z pestkami, bo lubię ten widok. Mango obrałam i po prostu zmiksowałam na gładką masę. Potem łyżeczką wyjęłam miąższ z passiflory i wymieszałam. Gotową masę przełożyć do szklanek, pucharków (w moim przypadku było ich 6).

      2 warstwa

      200g czekolady dulcey Valrhona lub blondie każdej innej

      200g śmietany kremówki

      1 łyżeczka agar-agar

      Czekolada dulcey to podobno czekolada, która powstała przez przypadek w firmie Valrhona. Podobno biała czekolada była zbyt długo gotowana - przez 15h i wyszła z tego karmelowa czekolada dulcey. Choć oczywiście profesjonaliści twierdzą, że nie ma ona jakichś szczególnych walorów, jest dobra, jest karmelowa. Czekolada Valhrona nazywa się dulcey, Wy w sklepach możecie znaleźć nazwę blondie lub w przypadku czekolady Wedel po prostu karmelowa. W garnuszku na małym ogniu zagotowałam śmietanę, w której rozpuściłam czekoladę, dodałam łyżeczkę agaru i ponownie wszystko zagotowałam. Lekko wystudzoną masę przełożyłam na pierwszą warstwę. 

      dulcey panna cotta, kruszonka migdałowa

      3 warstwa

      50g cukru trzcinowego

      50g mąki

      50g mielonych migdałów

      50g masła

      Pokrój zimne masło. Przesiej razem suche składniki. Dodaj masło i zagnieć kruche ciasto. Ciasto schłodź w lodówce przez minimum 30 minut. Po tym czasie z ciasta przygotuj kruszonkę i upiecz ją w temperaturze 150-160 stopni. Jak w przypadku każdego kruchego ciasta, lepiej piec ciasto dłużej w niższej temperaturze. Wtedy pewność, że ciasto będzie równomiernie upieczone. Wystudzoną kruszonką posyp deser. 

      W ten sposób mamy orzeźwiającą owocową warstwę, kremową czekoladową i chrupiącą orzechową. Delektuj się! 

      dulcey panna cotta, kruszonka migdałowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Mango&passiflora, blondie panna cotta i kruszonka migdałowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 04 lutego 2016 17:07
  • poniedziałek, 01 lutego 2016
    • Szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Pierwszy raz szwedzkie bułeczki jadłam...hmm 18 lat temu. Moja ciocia mieszkająca w Szwecji zaprosiła mnie od siebie na wakacje. Teoretycznie powinnam pamiętać tylko dłuuugą chorobę morską na promie. Na szczęście został smak i zapach świeżo pieczonych bułeczek, kanapek z krewetkami, obraz jezior i wyjątkowej schludności. 

      cardamon buns bułki kardamonowe

      Tym razem w ramach akcji wypiekanie na śniadanie piekłyśmy bułeczki kardamonowe. Upiekłam z połowy porcji i bardziej w wersji mini, ale Wam podaję przepis oryginalny. 

      Szwedzkie bułeczki kardamonowe

      Składniki na 17 sztuk:

      530 g mąki pszennej chlebowej
      250 ml mleka
      90 g cukru
      pół łyżeczki soli
      100 g masła, roztopionego i przestudzonego
      12 g drożdzy suchych lub 25 g drożdży świeżych
      7 g kardamonu, zmielonego

      Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).

      Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zerknij na film tutaj (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).

      Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). 

      Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!

      cardamon buns bułki kardamonowe

      Nadzienie kardamonowe:

      100 g masła, w temperaturze pokojowej
      100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
      1.5 łyżki zmielonego kardamonu

      Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.

      Syrop cukrowy

      70 ml wody
      1 łyżka golden syrupu*

      Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.

      Cukier kardamonowy

      50 g cukru

      1 łyżka zmielonego kardamonu

       

      cardamon buns bułki kardamonowe

       

       

      Wypiekanie na śniadanie odbyło się w gronie:

      Marzena Kulinarne szaleństwa Maniusi

      Angelika Życie zaczyna się w kuchni

      Lidia 

      Marzena Zacisze kuchenne

      Ewelina Stylowa kuchnia

      Bożena Moje kucharzenie

      Agata Kulinarne przygody Gatity

      Dorota Moje małe czarowanie

      Ewa Baby w kuchni

      Monika Matka wariatka

      Joanna Rodzinna kuchnia


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Szwedzkie bułeczki kardamonowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 lutego 2016 09:07
  • wtorek, 26 stycznia 2016

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi