Wpisy

  • środa, 19 października 2011
    • Tarta gruszkowa z kardamonem

      Znów na zakończenie dnia... Tarta trochę inna niż dotychczasowe, ale utrzymuję, że jest to zależne od pory roku. Jest ciężka, maślana i syta. Chcecie spróbować?

      Zrobiłam ją trochę resztkami sił, bo w końcu i mnie dopadła choroba, ale gruszki nie mogły już dłużej czekać.

      tarta gruszkow gruszka kardamon miód

       

      Tarta gruszkowa z kardamonem

      ciasto na tartę (23cm średnica)

      90 gram masła pokrojonego na kawałki

      1 łyżka oleju roślinnego

      3 łyżki wody

      1 łyżka cukru

      1/8 łyżeczki soli

      150g mąki

      przepis na masę

      200g miękkiego masła

      100g cukru pudru

      140g mielonych migdałów

      100g mąki

      łyżeczka proszku do pieczenia

      2 jajka

      1 łyżeczka mielonego kardamonu

      dodatkowo

      3 średnie gruszki

      

      tarta gruszkowa, gruszka kardamon miód pecan

      Znany już Wam przepis na zapiekane kruche ciasto, ale powtórzę:

      Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. W średniej wielkości misce żaroodpornej połącz masło, olej, wodę, cukier i sól. Wstaw miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach. Wyciągnij miską ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszaj szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być takie lekko świecące tłuszczem - mniej więcej jak widać na zdjęciu. Przenieś ciasto na blachę i rozprowadź za pomocą łopatki lub łyżki. Gdy cisto przestygnie, dociśnij ciasto palcami bo boków blachy. Ciasto wstawić do piekarnika na około 15 minut. Wystudzić zanim nałoży się farsz.

      W osobnym naczyniu wymieszać mikserem wszystkie składniki. Wyłożyć na wystudzony spód. Gruszki obrać, przekroić na pół, wydrążyć gniazdo. Ułożyć na cieście lekko dociskając. Piec około 50 minut, aż do zarumienienia. Ciasto można podawać z prażonymi płatkami migdałowymi i miodem.

       

      Przepis na masę kardamonową zaczerpnięty z BBC Good Food 11/2011.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta gruszkowa z kardamonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 19 października 2011 23:32
  • czwartek, 13 października 2011
    • Pizza z oscypkiem, figami, karmelizowaną cebulką i rukolą

      Dzisiaj figa, ale nie z makiem ;) za to na pizzy.

      figs, figa, figi

      Są takie dni, które nie wyglądają tak jak byśmy sobie tego życzyli. Moje dzieci są znów przeziębione, Witka ominęło dziś przez to pasowanie na przedszkolaka, utknęliśmy w domu licząc na własną kreatywność w zabawie. Mamy nowe kredki, więc rysowaliśmy, budowaliśmy z klocków domek dla pluszowych zabawek i eksperymentowaliśmy w kuchni. Dla chłopaków to miejsce magiczne, w szafkach chowają się same interesujące rzeczy, które można wysypać, miseczki, które można przestawiać w nieskończoność, piekarnik, który można otwierać i bawić się przestawiając temperaturę i czas pieczenia. A młynek z pieprzem i solą to istne szaleństwo - chciałoby się przyprawiać bez końca :) Ale dziś robiliśmy pizzę.

      "Chodziła" za mną od jakiegoś czasu i wreszcie się zmobilizowałam. Początkowo miała być z kozim serem, ale mam na niego inny pomysł - również figowy. 

      Oscypek dostałam w prezencie i czekał na swoją chwilę, dzięki niemu na mojej pizzy grały dwa smaki - na zmianę słony i słodki. Miałam kłopot z ciastem, bo moje ulubione na pizze wymaga dużo pracy, a ja potrzebowałam teraz zaraz, więc postawiłam na przepis Doroty z Moich wypieków i to był bardzo udany eksperyment :)

      pizza, figi, rukola, cebula, oscypek

      Pizza z oscypkiem, figami, karmelizowaną cebulką i rukolą

      Przepis na ciasto cytuję za Dorotą z Moich Wypieków

      1 łyżka suchych drożdży lub 25gram świeżych

      1,5 szklanki ciepłej wody

      3,5 szklanki mąki pszennej

      1 łyżka oliwy z oliwek

      1,5 łyżeczki soli

      Dodatki:

      oscypek - około 200g

      2 świeże figi

      2 czerwone cebule

      łyżka masła

      2 łyżki cukru

      łyżka octu balsamicznego

      garść rukoli

      pizza, figa, rukola, cebula, oscypek

      Drożdże rozpuścić w wodzie, odstawić na 5-10 minut (jeśli używacie świeżych, najpierw zrobić rozczyn). Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie, wlać drożdże, oliwę, dodać sól. Dobrze wyrobić, odstawić w naczyniu przykrytym ściereczką do podwojenia objętości - około 1,5h.  Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 części (będą 3 pizze - 30cm). Na cieście rozłożyć pokrojony w cienkie plastry oscypek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 260 stopni i piec 15 - 20 minut. W międzyczasie obrać czerwoną cebulę i pokroić w piórka. Na patelni roztopić łyżkę masła, podsmażyć cebulę, dodać 2 łyżki cukru i skarmelizować. W ostatniej chwili dodać ocet balsamiczny. Na upieczony spód ułożyć cebulę, pokrojone w cząstki figi. Całość posypać rukolą i podawać.

      Nam smakowało, bo...

      pizza, rukola

       Dobrej nocy!

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Pizza z oscypkiem, figami, karmelizowaną cebulką i rukolą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 13 października 2011 23:58
  • poniedziałek, 10 października 2011
    • Dżem pomidorowy

      Ostatnio wpadł mi w oko jeden z artykułów w „Wysokich obcasach”. Dotyczył Witkacego, który pisał do swojej żony „Obsypię Cię pieniędzmi. Będziesz jeść same pomidory. Będę chodził z Tobą do kina, tylko nie opuszczaj mnie”. To pomidorowe wyzwanie niezwykle mnie poruszyło. Ja raczej nie obsypię Was pieniędzmi, nie pójdę z Wami do kina, ale mogę Was zachęcić do pomidorów i to jak. Czy słyszeliście o dżemie pomidorowym?


      dżem pomidorowy pomidory

      Znalezione przypadkiem (jak większość najlepszych przepisów) na stronie New York Times.

      Robiłam go już kilka razy i jakoś nie mogłam się zdecydować czy mi smakuje czy nie. Jest naprawdę specyficzny. To nie jest ketchup, to nie jest jeden z wielu znanych mi sosów. Trudno nawet wyczuć, że są w nim pomidory. Czujecie korzenny smak i mocne, ostre zakończenie. Musicie go spróbować i zamknąć lato choć na chwilę, póki jeszcze można kupić te pomidory.

      Dżem pomidorowy

      1kg pomidorów śliwkowych

      1 szklanka cukru (chociaż moim zdaniem ½ szklanki to wartość maksymalna!)

      2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki

      1 łyżka imbiru świeżego bądź w proszku

      ¼ łyżeczki mielonego cynamonu

      1/8 łyżeczki mielonych goździków

      łyżeczka soli

      odrobina płatków chilli bądź pieprzu cayenne

       dżem pomidorowy pomidory

       

      Pomidory sparzyć, obrać i wykroić gniazdo. Pokroić. Połączyć wszystkie składniki w garnku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia często mieszając. Gotować, aż do uzyskania konsystencji dżemu (około 1-1,5h). Doprawić do smaku według uznania i odstawić do wystudzenia.

      Na końcu pojawi się pytanie – A z czym to jeść? Proponuję pieczywo, wędlinę czy mięs, ale także dodatek do jajecznicy. Jestem ciekawa Waszych opinii :)

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 października 2011 21:06

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi