Wpisy

  • środa, 14 października 2009
    • Sałatka z grejpfrutem

      To co, że za oknem szaro i smutno... To co, że zimno i tak miałam dziś ochotę na lekką - jeszcze letnią - sałatkę. A to dlatego, że jakiś czas temu odkryłam na nowo książkę "Sztuka gotowania" wydaną przez Dom&Wnętrze jakiś czas temu. Pamiętam, że gdy przeglądałam ją pierwszy te potrawy wydały mi się dziwne, bo było w nich tyle nieosiągalnych dla mnie składników. Teraz wróciłam do niej i rozpoczęłam od sałtki...

      Przepis troszkę zmodyfikowałam na potrzeby własne, a dokładniej mówiąc - uwzględniłam zawartość mojej lodówki.

      sweety

      Sałatka z grejpfrutem

      Składniki (na 2 porcje):

      1 grejpfrut

      mieszanka sałat

      kilka płatków parmezanu

      kilka oliwek zielonych i czarnych

      Sos:

      4 łyżki oliwy z oliwek

      łyżka octu z jabłek

      sól, pieprz

      łyżka octu balsamicznego

      łyżka miodu

      salatka z grejpfrutem

      salatka z grejpfrutem 1

      Grejpfruty podzielić na cząstki, obrać ze skórki, wyjąć pestki. Na talerz wyłożyć sałatę na to układać oliwki, grejpfruta, płatki sera. Przygotować sos. Wszystkie składniki wymieszać razem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać sałatkę sosem.

      salatka z grejpfrutem 2

      Podam również przepis oryginalny z książki, gdyby ktoś miał ochotę. Z pewnością smak oryginalny jest bardziej intensywny ze względu na użycie rukoli.

      Składniki (na 4 porcje):

      1 grejpfrut biały i 2 czerwone

      600g rukoli

      150g sera owczego

      10 łyżek oliwy z oliwek

      3 łyżki octu z jabłek

      sól i pieprz

      ocet balsamiczny i miód do smaku

      garść czarnych i białych oliwek

      Procedura postępowania analogiczna do mojego przepisu.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z grejpfrutem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 14 października 2009 20:12
  • czwartek, 08 października 2009
    • Toskania od kuchni część 3.

      Gdy pierwszy raz jadłam Sałatkę Sycylijską miałam wrażenie, że żaden ze składników nie pasuje do pozostałych. A jednak do niej wracam, może właśnie za ten oryginalny smak.  Za smak lata. Przepis na nią przywiozłam z tegorocznych wakacji, z restauracji o której już pisałam na blogu - Boccadama.

      Nie lubimy siedzieć w jednym miejscu na wakacjach. Mamy ciągą i niezaspokojoną potrzebę poznawania nowego i nieznanego. Mimo, że na stałe mieszkaliśmy w wiosce pod Florencją z ochotą zwiedzaliśmy miasta w pobliżu. Tym razem załączam Wam kilka zdjęć ze Sieny. Było upalnie, ale pięknie. A moje Dziecko radziło sobie lepiej z upałami niż ja sama. Zuch chłopak ;)

      siena

      siena 1

      siena 2

      siena 3

      Sałatka sycylijska

      Składniki (na 2 porcje):

      mieszanka sałat - koniecznie z rukolą

      pomarańcza

      duża łyżka kaparów

      pół puszki filecików anchois

      6 suszonych pomidorów w oliwie

      sól pieprz

      ocet balsamiczny

      oliwa z oliwek

      salatka sycylijska

      Sałatę umyć, ułożyć na talerzu. Dodać pokrojone pomidory, fileciki anchois, kapary. Cytrusa obrać i pokroić w plastry. Polać octem i oliwą według własnego upodobania. Bardzo proste :)

      salatka sycylijska 1

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 08 października 2009 22:00
  • środa, 07 października 2009
    • Sałatka Cesar

      Na Cesara zawsze mamy ochotę. W mojej lodówce zawsze są na nią składniki. Jest lekka i wyjątkowa. Najlepsza w swojej klasycznej wersji.

      Dzisiejszy dzień był bardzo intesywny. Nie miałam większej ochoty na gotowanie, dlatego uznałam, że ta sałatka będzie dziś idealnym rozwiązaniem. Jak już wspomniałam lubię najbardziej wersję klasyczną - tylko anchois, parmezan i grzanki. I do tego wyjątkowy sos.

      salatka cesar

      Sałatka Cesar

      Składniki (2 porcje) :

      sałata - ja używam lodowej, ale w oryginalnym przepisie używa się rzymskiej

      pół puszki anchois (mogą być koreczki helskie anchois)

      parmezan pokrojony w płatki

      kilka kawałków bagietki

      oliwa z oliwek lub masło do podsmażenia grzanek

      Sos:

      jajko

      łyżka musztardy dijon

      łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

      ząbek czosnku (może być mniej, w zależności od preferencji)

      2-3 fileciki anchois

      sos z filecików

      salatka cesar 1

      Sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. Układamy na niej anchois (można pokroić lub podać w całości), pokrojony parmezan. Kromki kroimy w większą kostkę i podsmażyć na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek bądź masła. Do gotującej się wody wkładamy na 1min. jajko i gotujemy. Rozbijamy je, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Polewamy sałatkę gotowym sosem. Sałatkę należy od razu podawać, w przeciwnym razie grzanki rozmiękną.



      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka Cesar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 07 października 2009 22:49

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi