Wpisy

  • czwartek, 22 lipca 2010
    • Chłodnik ogórkowy z krewetkami i arbuzem lub melonem

      Dzisiaj obiecany chłodnik ogórkowy. Idealny w słoneczne dni. Nie chcę się powtarzać, ale to oczywiste, że jest prosty w przygotowaniu. Jeśli nie macie krewtek dołożcie paluszki surimi, jeśli nie macie melona - dodajcie arbuza. Na pewno Wam się uda i będzie smakował :)

      chlodnik ogorkowy

      Chłodnik ogórkowy z krewetkami i arbuzem lub melonem

      Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia 7/2010

      przepis na 2 porcje

      1 duży ogórek wężowy (obrany i oczyszczony z pestek) + 1/4 ogórka (umytego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w kostkę)

      2 dymki (biała i zielona część grubo pokrojone)

      garść grubo pokrojonych świeżych ziół: bazylii, szczypiorku, mięty, natki pietruszki (choć ja włożyłam to, co miałam)

      kawałek 1cm świeżego imbiru

      1 ząbek czosnku przeciśniety przez praskę

      3 łyżki oliwy

      1/2 szklanki jogurtu

      sól, pieprz,

      odrobina sosu chilli - użyłam sproszkowanego chilli

      krewetki - choć ja zrobiłam też wersję z paluszkami surimi

      kawałek arbuza lub melona pokrojonego w drobną kostkę, bez pestek

      chlodnik ogorkowy 1

      chlodnik ogorkowy 2

       

      Zmiksować w blenderze całego ogórka, dymkę, 2/3 ziół, brany i starty imbir, czosnek, oliwę i jogurt. Posolić, popieprzyć, doprawić chilli. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Pokrojonego w kostkę nieobranego ogórka mieszamy z krewetkami lub paluszkami surimi, resztą ziół i solimy do smaku. Chłodnik wlewamy do miseczek, dodajemy arbuza i mieszankę ogórkowo - krewetkową. Podajemy natychmiast.

      chlodnik ogorkowy 3

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (8) Pokaż komentarze do wpisu „Chłodnik ogórkowy z krewetkami i arbuzem lub melonem”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 22 lipca 2010 10:42
  • sobota, 17 lipca 2010
    • Bakłażanowe śniadania

      Bycie mamą wciąga... takie wnioski można wyciągnąć po mojej niebytności na blogu... Ale moja kuchnia działała, tyle, że albo nie zdąrzyłam zrobić zdjęcia, albo zdjęcie zrobiłam, ale nie zrzuciłam z aparatu, a jak już się tam znalazły to chodziłam spać z dziećmi... Postanowiłam wziąć się w garść i wracam z nowymi przepisami :)

      baklazanowe wieze

      Kiedyś Wam pisałam, że nie mogłam się przekonać do bakłażana, a teraz jest w moim domu dość często. Tym razem zaadoptowałam go dwukrotnie na śniadanie. Pierwsza wersja to bakłażan na grzance z ricottą i papryką, druga mini wieże z mozarelą i pomidorami. I jedna i druga smaczna i naprawdę bardzo sycąca.

      pomidory

      grzanki

      Bruschetta alla norma

      trudno podać mi tutaj ilości, bo zależą one od tego ile grznek zjecie :) ale na pewno musicie mieć:

      bakłażan

      grzanki

      chilii w proszku

      ser ricotta

      oliwa


      Bakłażana pokroić na grube plastry i grilujemy z obu stron w piekarniku, n apatelni grillowej lub tak jak ja po prostu smażycie na oleju. Na grzankach układamy bakłażana, posypujemy chilli i pokruszoną ricottą. Skrapiamy oliwą i dekorujemy - ja wybrałam pomidorka i bazylię, a w oryginalnym przepisie - który zaczerpnęłam z miesięcznika Kuchnia 5/2010 - są listki świeżej mięty.

      baklazanowe grzanki

      Drugi przepis to już moja wariacja i próba wykorzystania pozostałej części bakłażana.

      Mini wieże z mozarellą i pomidorem

      bakłażan

      duży pomidor o średnicy bakłażana

      mozarella

      roszponka

      sól i pieprz

      oliwa

      Bakłażana traktujemy identycznie jak w przepisie powyżej. Układamy go na talerzu, na to kładziemy plasterek sera mozarella i plasterek pomidora. Doprawiamy do smaku i skrapiamy oliwą. Można podawać z pieczywem, choć moim zdaniem jest to na tyle syte danie, że wystarczy zjeść je samodzielnie.

      baklazanowe wieze

      Co prawda już jutro ma być trochę chłodniej, ale i tak Was zapraszam na chłodnik ogórkowy z melonem :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bakłażanowe śniadania”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      sobota, 17 lipca 2010 11:28

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi