Wpisy

  • poniedziałek, 10 czerwca 2013
    • Sernik waniliowy

      Miałam duży kłopot z nazwaniem tego deseru. Jest z sera, więc powinien nazywać się sernikiem. Jest w formie kremu, więc powinien nazywać się musem. Jest przekładany, więc może tiramisu? Najważniejsze, że przygotowuje się go w 15 minut, jest bardzo słodki i bardzo dobry.

      sernik waniliowy

      jaskry

      Sernik waniliowy

      porcja na 2 osoby

      100g białej czekolady

      150g białego sera

      laska wanilli lub ekstrakt waniliowy

      Mus owocowy

      owoce sezonowe w tym przypadku garść malin i garść truskawek

      3 łyżki cukru

      sernik waniliowy

      Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać ziarenka wanilii. Gdy masa lekko przestygnie dodać ser i wymieszać na gładką masę. Zostawić do wystudzenia (można schować do lodówki). W tym czasie na patelnię wyłożyć owoce z cukrem, rozetrzeć na mus i odparować, aż masa zgęstnieje.

      Układać w małym pojemniku, warstwami. Wykończyć świeżymi owocami. Ja dodatkowo użyłam mielonych pistacji i mięty. Podawać schłodzone.

      sernik waniliowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik waniliowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 czerwca 2013 23:41
    • Otwarte ravioli z bakłażanem, ricottą i miętą

      Mam słabość do makaronu. Ogromną! Robienie makaronu to dla mnie jeden ze sposobów na odstresowanie. Tylko ciasto i wałkowanie. Czasem się trochę szarpiemy z chłopakami przy maszynce, kto będzie wałkował, ale efekt jest zawsze ten sam pyszny :)

      otwarte ravioli

      Zrobiłam makaron samodzielnie, ale spokojnie możecie użyć gotowych płatów świeżego makronu lub ugotować suszony płat lasagne. Nie nie jestem fanką bakłażna, ale ten w połączeniu z ricottą i miętą jest po prostu dobry.

      Otwarte ravioli nadziewane bakłażanem, ricottą, orzechami i miętą

      Ciasto na makaron

      w tym konkretnym przepisie - porcja dla 4 osób

      100g mąki - użyłam 50g mąki 00 i 50g semoliny

      jajko

      otwarte ravioli

      Mąkę zagnieść z jajkiem na gładką masę. Wyrobić ciasto dokładnie i odstawić zawinięte w folię spożywczą do lodówki, żeby odpoczęło. Po 10 minutach rozwałkować cienko i wykroić kwadraty bądź kółka. Zagotować wodę, gdy woda zacznie wrzeć osolić ją, ponownie zagotować i włożyć do niej kawałki makaronu. Samodzielnie robiony makaron gotuje się w ekspresowym tempie, więc uważajcie. Jednocześnie dzięki semolinie makaron będzie sprężysty i nie rozgotuje się. Płaty makaronu trzymać w cieple, aż do podania.

      Nadzienie

      1/2 średniego bakłażana

      150g ricotty (może być również kozi ser)

      chilli

      orzechy (najlepsze byłyby włoskie, ale nie miałam więc użyłam pini)

      ząbek czosnku

      szalotka

      liście świeżej mięty

      sól

      2 łyżki masła

      dodatkowo do wykończenia dania:

      oliwa truflowa

      parmezan

      ot

      Na patelni na maśle podsmażyć posiekany drobno ząbek czosnku. Dodać posiekaną szalotkę i smażyć przez chwilę. Bakłażana umyć i pokroić w drobną kostkę, dodać do czosnku i szalotki. Smażyć do miękkości dodając sól i chilli (do smaku, co w moim przypadku oznacza dużo). Zdjąć z ognia, dodać ricottę, orzechy (jeśli włoskie to drobno posiekane), posiekaną miętę i dokładnie wymieszać. Na talerzu ułożyć pierwszy płat ciasta, nałożyć farsz, przykryć drugim kawałkiem makaronu. Na ten również położyć farsz i przykryć kolejnym kawałkiem. Całość posypać tartym serem i skropić oliwą truflową. Podawać ciepłe.

      otwarte ravioli

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 czerwca 2013 23:23
    • Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z kozim serem i bazylią

      Mam taką wadę, że wiele rzeczy robię na ostatnią chwilę. Tak było i z tym konkursem. Dziś ostatni dzień i chcę spróbować, żeby nie żałować, że nic nie zrobiłam...

      chłodnik pomidorowo truskawkowy

      O samym konkursie niekoniecznie będę się rozpisywać, więcej szczegółów znajdziecie tutaj. Czas nagli ;)

      Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z kozim serem i bazylią

      Porcja na 2 osoby

      3 pomidory malinowe, duże

      250g truskawek

      chilli

      ser kozi twarogowy około 100g

      świeże liście bazylii

      2 łyżki oliwy z oliwek

      łyżka octu z czerwonego wina

      szalotka

      chłodnik pomidorowo truskawkowy

      Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Usunąć pestki. Truskawki umyć i odciąć szypułki. Obraną szalotkę włożyć do blendera razem z truskawkami i pomidorami, dodać oliwę, ocet, sól, ocet winny i zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce przed podaniem lub dodać kostki lodu i ponownie zmiksować. Na każdą porcję ułożyć pokruszony kozi ser, bazylię oraz posypać czarnuszką. Podawać z grzankami.

      chłodnik pomidorowo truskawkowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z kozim serem i bazylią”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 czerwca 2013 23:00

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi