Wpisy

  • środa, 28 kwietnia 2010
    • Szwedzki chrupki tort migdałowy

      To ciasto znalazłam w grudniu ubiegłego roku całkiem przypadkiem na blogu "Moje pyszności". Musiałam je zjeść... Od tego czasu robiłam je już kilkakrotnie jednak ma ono pewien feler... znika zanim zdąrzę zrobić mu zdjęcie... W sumie to nie powinno dziwić, bo jest naprwdę pyszne i bardzo słodkie.

      ciasto daim-owe

      Pewnie będziecie się zastanawiać skąd a w takim razie zdjęcia poniżej... zrobiłam ciasto w wersji mini, specjalnie na potrzeby bloga :) jednak przepis podaję za wspomnianą już wyżej stroną w wersji standardowej. Skąd taka nazwa ciasta? Dlatego, że używa się do niego cukierków DAIM, które można kupić w IKEA, czy właśnie tam znaleźć pierwowzór tego ciasta.

      Szwedzki chrupki tort migdałowy

      Składniki:

      Na bezowe blaty:

      100g zmielonych migdałow (ja dodałam 2 razy tyle i niezbyt dokładnie je zmieliłam, chciałam, żeby chrupały :))

      1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

      150g cukru

      4 białka jaj

      Masa kremowa

      4 żółtka jaj

      100g cukru (ja dodałam mniej)

      200 ml śmietany kremówki

      150g masła (i masła też dodałam mniej)

      Dodatkowo

      1 "rolka" cukierków WERTELS ORIGINAL (choć ja dodałam 2) lub 4 pojedyncze batoniki DAIM lub cukierki (kupione w Ikea) lub inne tego typu karmelki mleczne

      Polewa

      100g mlecznej czekolady

      ok 50-70 ml kremówki

      ciasto daim-owe

      Migdały sparzyć, obrać i zmielić (oczywiście możecie też rozdrobnić  płatki migdałowe lub  kupić gotowe rozdrobnione migdały). Białka (w temperaturze pokojowej) ubić na sztywną pianę z cukrem. Do piany dodać mąkę ziemniaczaną oraz mielone migdały. Można przygotować do upieczenia 3 blaty osobno, ale ja poszłam na łatwiznę i użyłam gotowej blachy w rozmiarze piekarnika, wyłożyłam papierem, odrysowałam na nim 2 okręgi. Dodatkowo wyłożyłam papierem tortownicę i również obrysowałam tam okrąg. Rozłożyłam ubita pianę na 3 narysowane koła i włożyłam do nagrzanego piekarnika (180stopni) na 15-20 minut. Termoobieg tutaj bardzo pomaga wysuszyć bezę. Zostawić do wystygnięcia w piekarniku.

      ciasto daim-owe2

      Do garnka wrzucić żółtka, śmietanę i cukier. Dokładnie połączyć ze sobą. Gotować na wolnym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Uwaga, żeby nie zrobiły się grudki. Zdjąć z ognia i wystudzić. Utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce zimnej masy.

      Cukierki bądź batoniki drobno pokruszyć. Ja wrzucam do malaksera i używam ostrza do kruszenia lodu.

      ciasto daim-owe3

      Do garnka wlać śmietanę, dodać połamaną drobno czekoladę i powoli podgrzewać, aż do roztopienia się czekolady.

      Pierwszy blat posmarować połową masy kremowej, posypać 1/3 okruszków z cukierków. Na to nałożyć drugi blat, ponownie posmarować masą kremową i ponownie posypać cukierkami. Na wierzch ułożyć 3 blat, posmarować polewą czekoladowąi posypać resztką cukierków. Schłodzić w lodówce przed podaniem.

      ciasto daim-owe4

      Przepis pochodzi z bloga: www.mojepysznosci.blox.pl

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Szwedzki chrupki tort migdałowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 28 kwietnia 2010 22:08
  • niedziela, 25 kwietnia 2010
    • "Wpadła gruszka"

      Szaleję za tą przekąską już od jakiegoś czasu. Przy pierwszym wrażeniu zastanawiasz się czy takie połączenie składników może być dobre, a potem wgryzasz się w gruszkę, czujesz jaka jest słodka i soczysta i nagle natrafiasz na intensywny, nieco ostry smak sera. Do tego orzechy - mogą być włoskie lub prażone na patelni płatki migdałowe i żurawina lub borówka...

      gruszka i lazur

      W ten oto sposób już w samym nagłówku podałam Wam przepis na moją gruszkę :) Myślę, że powinniście przewidzieć po 1 sztuce na osobę. Obieracie ją, wykrawacie gniazdo, napełniacie pokruszonym serem lazur - ja wkładam ile tylko się zmieści. Wstawiam to do piekranika i piekę, aż ser się rozpuści. Wtedy układam orzechy i podaję borówkę lub żurawinę (a że zdarzyło się, że nie miałam w domu ani jednego ani drugiego zjadłam gruszkę z bezcukrową konfiturą z wiśni).

      W taki sam sposób możecie zrobić również grzanki - ja używam do tego bagietki francuskiej. A potem już tylko jeść...

      gruszka i lazur1

      gruszka i lazur2


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „"Wpadła gruszka"”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 kwietnia 2010 14:35
  • środa, 21 kwietnia 2010
    • Sałatka z polędwicą wołową

      Są takie dni, gdy najprostsze rozwiązania są najsmaczniejsze... Zamiast przygotowywać mięso, a potem jeszcze dodatki do niego lepiej wszystko połączyć. W ten sposób powstała pożywna, sycąca sałatka, która zastąpiła dzisiejszy obiad.

      sałatka z wołowiną

      Sałatka z polędwicą wołową

      Trudno mi podać dokładne proporcje składników, bo wszystko zależy od apetytu i indywidualnych upodobań, dlatego podam, co znalazło się w środku, ale bez konkretnych ilości. Z pewnością sami "poczujecie" ile czego powinno się znaleźć.

      kawałek poledwicy wołowej

      pomidorki koktajlowe

      mix sałat

      ser z niebieską pleśnią

      czerwona cebula (nieduża)

      sezam

      sól i pieprz (ja ostatnio szaleję na punkcie pieprzu cytrynowego i bardzo go polecam)

      ocet balsamiczny

      oliwa z oliwek

      sałatka z wołowiną1

      Polędwicę pokroić na cienkie plastry, podsmażyć, krótko na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, posolić i popieprzyć. Odsączyć nadmiar tłuszcu na ręczniku papierowym. Mix sałat (ja akurat użyłam roszponki, sałaty lodowej i czerwona cykoria) umyć i rozłożyć na talerzu, na to ułożyć mięso, pokruszyć ser z niebieską pleśnią, dodać pokrojoną w piórka czerwoną cebulę, pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe i posypać sezamem. Doprawić do smaku oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Można podać ze świeżą bagietką.

      sałatka z wołowiną2

      sałatka z wołowiną3

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Sałatka z polędwicą wołową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 21 kwietnia 2010 23:19

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi