Wpisy

  • niedziela, 17 marca 2013
    • Pieczony kurczak z klementynkami, koprem włoskim i ouzo

      Czy zdjęcie pieczonego kurczaka może wyglądać dobrze? Tym razem wygrała chęć podzielenia się dalej tym przepisem. Ba, mam wrażenie, że po czwartkowych warsztatach Mai Skorupskiej w weekend każdy jadł tego właśnie kurczaka. Panie i Panowie, przed Wami kurczak!

      kurczak z klementynkami i wódką anyżową

       

      Pieczony kurczak z klementynkami, koprem włoskim i ouzo

      6 dużych łyżek (100ml) ouzo, araku, albo innej wódki z anyżem
      4 łyżki oliwy virgin
      3 łyżki świeżego soku z pomarańczy
      3 łyżki świeżego soku z cytryny
      2 łyżki musztardy
      3 łyżki brązowego cukru
      2 bulwy kopru włoskiego
      1 duży, około 1.3kg kurczak ( jak widzicie u mnie same pałki)
      4 klementynki, pokrojone w poprzek na 0.5cm plasterki
      1 łyżka tymianku
      2 i 1/2 łyżeczki nasion kopru, zmiażdżonych lekko w moździerzu
      sól, pieprz
      posiekana natka pietruszki do posypania na końcu

      kuczak w pomarańczach

      Pierwsze 6 składników wymieszać razem dokładnie w dużej misce, dodać sól i pieprz. Odstawić na bok. Koper podzielić na łódki i dodać wraz z klementynkami, tymiankiem, nasionami kopru dodać do przygotowanej marynanty. Wymieszać wszystko dokładnie i odstawić do lodówki. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Całość przełożyć na blachę lub do naczynia żaroodpornego. Ważne jest, aby to była tylko jedna warstwa. Piec 45- 50 minut. 

      Według Mai pozostały po pieczeniu sos można zredukować i polać z nim przygotowane mięso, ale przyznaję szczerze, że zostało zjedzone tuż po wyjęciu z piekarnika.

      sok pomarańczowy


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 marca 2013 20:57

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi