Wpisy

  • niedziela, 04 listopada 2012
    • Dyniowe curry

      Uzależniona. Od ostrego jedzenia, od tajskiego curry. Tak mogłabym między innymi opisać siebie. A jako, że ostatnio kupiłam dynię tak dużą, że moje dziecko szło obok, a dynia jechała wózkiem ;) więc i w dzisiejszym curry nie mogło zabraknąć dyni.

      dyniowe curryPrzepis to modyfikacja przepisu Satnama i Jagody i własna intuicja.

      Dyniowe curry

      2 ząbki czosnku

      pół papryczki chilli

      trawa cytrynowa

      kawałek świeżego imbiru

      łyżeczka kurkumy

      2 łyżki oleju

      250g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę

      6 polędwiczek z kurczaka (lub 1 podwójny filet)

      puszka mleka kokosowego

      sok z jednej limonki

      2-3 listki lemonki kafir

      2 łyżki sosu sojowego

       dyniowe curry

      Na oleju podsmaż posiekany drobno czosnek, pokrojoną drobno papryczkę chilli, trawę cytrynową, drobno pokrojony imbir. Mięso pokrój w kostkę i dodaj do podsmażonych składników, dodać kurkumę i smażyć. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i podsmaż jeszcze przez chwilę. Dodaj mleczko kokosowe, sok z limonki, listki lemonki i sos sojowy. Gotuj przez kilka minut, aż mięso i dynia będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem jaśminowym.

      dyniowe curry

      * oczywiście możecie dodawać różne warzywa, tylko pamiętajcie o dodawaniu ich w kolejności. W pierwszej – wszystkie te, które potrzebują dłuższego gotowania czy smażenia, na końcu te szybko rozgotowujące się.

      ** kupuję mrożoną mieszankę do zupy tom yum, ale można również kupić suszoną trawę cytrynową i lemonkę.

       

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Dyniowe curry”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 17:41
    • Zupa krem z dyni z boczkiem i pestkami dyni

      Sezon dyniowy w pełni. Dynię zjadamy na każdy możliwy posiłek. Przed Wami krem dyniowy.

      zupa krem z dyni

      Niestety do dnia dzisiejszego nie dotarły do mnie przepisy z warsztatów z Tomkiem Purolem. Dlatego postanowiłam wziąć sprawy w swoje ręce i sama odtworzyć przepis z podaniem wagi czy ilości poszczególnych składników.

      Przyznaję, że raczej robię zupę bardziej słodką, wykończoną śmietaną. Ta jest inna, wyraźnie czuć goździki, chilli i ocet. Spróbujcie sami!

      Krem z dyni

      2 szalotki

      duży ząbek czosnku

      650g obranej i pokrojonej w kostkę dyni

      500ml bulionu drobiowego

      4 goździki

      2 łyżeczki cukru

      4 łyżeczki białego octu balsamicznego

      chilli

      sok z limonki

      sól

      boczek wędzony

      pestki dyni

      2 łyżki oliwy z oliwek

      2 łyżki masła

      zupa krem z dyni

      Na maśle i oliwie podsmażyć pokrojone szalotki i czosnek. Dodać dynię i dalej smażyć. Dolać bulion, dodać goździki, sól i cukier i gotować, aż do miękkości dyni. Uważajcie, żebyście jej nie rozgotowali. Całość zmiksować, dodać ocet, chilli i sok z limonki. Pestki z dyni podsmażyć na suchej patelni. Potem boczek pokroić w paski i również podsmażyć na suchej patelni. Zupę posypać pestkami i boczkiem. Można wykończyć dobrą oliwą.

       

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa krem z dyni z boczkiem i pestkami dyni”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 listopada 2012 17:22

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi