Wpisy

  • wtorek, 22 listopada 2011
    • Terrina z wątróbki drobiowej z pistacjami

      Późne wpisy zaczynają być rutyną. Balansuję na krawędzi dni. Dzisiaj wpis na terrinę. Robiłam ją już jakiś czas temu. Teraz zbliżam się do przygotowania świątecznego menu i odkopałam ten przepis.

      terrina wątróbka, pistacje, boczek

      Terrina z wątróbki drobiowej z pistacjami

      300g kurzej wątróbki
      500g mielonego mięsa wieprzowego
      300g boczku w plastrach
      4 ząbki czosnku
      2 szalotki drobno posiekane
      1 łyżka tymianku
      garść natki pietruszki, posiekane
      2 liście laurowe, pokruszone
      garść pistacji
      szczypta gałki muszkatołowej
      szczypta imbiru

      terrina, wątróbka, śliwki, powidła, pistacje

      Umyć i oczyścić wątróbkę. Połowę z nich pozostawić w całości, pozostałe drobno posiekać. Drobno posiekaną wątróbkę, mięso mielone i przyprawy wymieszać razem. Odstawić mięso na kilka godzin lub na całą noc.

      Foremkę (standardową keksówkę) wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć boczkiem (ewentualnie prosciutto), nałożyć połowę masy, przełożyć całymi wątróbkami. Nałożyć drugą część masy, przykryć boczkiem (lub prosciutto). Przykryć folią aluminiową. Nagrzać piekarnik do 160 - 180 stopni. Foremkę z terriną umieścić w naczyniu wypełnionym do połowy wrzątkiem. Piec przez 1h. wyjąć blachę z piekarnika i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Podawać pokrojone w cienkie plastry, z grzanką, liściami sałaty i korniszonem.

      Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi z magazynu GOOD FOOD kwiecień 2011.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Terrina z wątróbki drobiowej z pistacjami”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      wtorek, 22 listopada 2011 23:27
  • poniedziałek, 21 listopada 2011
    • Bułeczki maślane z kremem kasztanowym i kruszonką z mleka w proszku

      ...czy dla Was też doba jest zbyt krótka? 

      Pomysł na te bułeczki kiełkował od dawna. Ale za każdym razem brakowało mi czasu, żeby je zrobić. W tym tygodniu łapię oddech i nadrabiam zaległości również blogowe. Słucham dzisiaj do znudzenia Beyonce - I was here i pełna wzruszeń podaję Wam przepis na - bułeczki maślane nadziewane kremem z kasztanów, podawane z sosem waniliowym i kruszonką z mleka w proszku.

      bułeczki maślane, krem z kasztanów, sos waniliowy

      Bułeczki maślane

      przepis Michael Roux, Ciasta słodkie i pikantne. Jest to klasyczne francuskie ciasto na bułki maślane - tzw. brioszki

      70ml letniego mleka

      15g świeżych drożdży

      500g mąki

      15g drobnoziarnistej soli

      6 jajek

      250g masła, lekko zmiękczonego

      30g cukru pudru

      1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

      Wlać do miski mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce umieścić mąkę, sól i jajka, dodać mieszankę mleka i drożdży. Wymieszać składniki, aby się połączyły. Teoretycznie autor proponuje mikser, ale... ja wyrabiam ciasto ręką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. W innej misce wymieszać cukier z masłem. Dodawać tą mieszankę w niewielkich ilościach do ciasta. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 2h. Uderzyć ciasto kilkakrotnie dłonią, by opadło. Ponownie przykryć naczynie i wstawić na kilka godzin do lodówki - choć przyznaję w tym miejscu, że zdarzało mi się wykorzystać ciasto bez etapu wstawiania do lodówki.

      bułeczki maślane, krem waniliowy

      Krem kasztanowy

      Kupiłam w sklepie Kuchnie Świata (mają również sklep internetowy) puree z kasztanów i sama je doprawiłam wedle uznania - łyżką esencji waniliowej oraz cukrem pudrem, ale możecie tez kupić gotową przyprawioną mieszankę.

      Z ciasta wielkości mandarynki robiłam płaskie placki, na każdy z nich układałam kopiastą łyżeczkę kremu kasztanowego i robiłam kulkę. Z ciasta wyszło około 30 sztuk bułeczek. Każdą z nich posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z łyżką śmietany i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (z termoobiegiem) i piekłam około 25 minut.

      bułeczki maślane, krem z kasztanów, sos waniliowy

      Bułeczki upiekłam wieczorem, a rano... musiałam znaleźć sposób, żeby je podać. Od dłuższego czasu marzyła mi się ta kruszonka i wreszcie była tyle, że w akompaniamencie sosu waniliowego.

      Sos waniliowy

      4 żółtka

      4 łyżki cukru

      laska wanilii

      łyżka mąki

      250ml śmietany słodkiej lub mleka

      Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa będzie puszysta dodać łyżkę mąki i utrzeć, aż do połączenia się składników. Mleko lub śmietanę zagotować z pestkami wanilii lub łyżką ekstraktu waniliowego. Mleko lub śmietanę lekko wystudzić po czym wlewać powoli do masy jajecznej i wymieszać. Przelać wszystko do garnka i zagotować cały czas mieszając, żeby się nie przypaliło.

      Kruszonka z mleka w proszku

      Przepis z jednej z moich ulubionych książek - COCO 10 World - Leading Masters choose, 100 Contemporary Chefs.

      Przepis dokładnie pochodzi od Davida Chang - właściciela między innymi restauracji MOMOFUKU - wielokrotnie wyróżnianej w światowych rankingach. Przepis trochę zmodyfikowałam, ale kruszonka jest absolutnie przepyszna. Polecam z lodami sorbetowymi.

      75g mleka w proszku (ja używam takiego pełnotłustego w niebieskiej torebce)

      110g mąki pszennej

      łyżeczka proszku do pieczenia

      40g cukru pudru

      szczypta soli

      85g masła

      Piekarnik rozgrzać do 120 stopni. Wymieszać suche składniki razem w misce. Dodać masło i wymieszać palcami, aż do uzyskania kruszonki. Wyłożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika. Piec 10 minut. Przed podaniem wystudzić.

      bułeczki maślane, sos waniliowy, krem z kasztanów

      Sposób podania to fantazja własna. Nawet jeśli nie skorzystacie z całego przepisu, mam nadzieję, że pojedyncze przepisy przypadną Wam do gustu. A teraz dobrej nocy, jutro też będę :) 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Bułeczki maślane z kremem kasztanowym i kruszonką z mleka w proszku”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 21 listopada 2011 23:56
  • środa, 02 listopada 2011
    • Ciasto ze słodkich ziemniaków

      Jakiś czas temu kupiłam bataty. Chciałam zrobić z nich coś wyjątkowego. Tak naprawdę zainspirował mnie deser, który jadłam podczas  naszego wyjazdu - były to lody, które były podane na musie z batatów. Więc, gdy znalazłam ten przepis wiedziałam, że mnie zachwyci!
      ciasto ze słodkich ziemniaków z orzechami pecan

      Ciasto ze słodkich ziemniaków z orzechami pecan

      spód:

      225g ciastek digestive

      85g mielonych migdałów

      1 łyżka mielonego imbiru

      1 łyżka cynamonu

      120g masła

      warstwa czekoladowa:

      200g gorzkiej czekolady (za pierwszym razem, gdy robiłam to ciasto użyłam mlecznej i było zdecydowanie lepsze - gorzka czekolad dominuje smak ciasta)

      50g śmietany kremówki

      warstwa z ziemniaków:

      450g słodkich ziemniaków

      3 jajka

      1 łyżka soli

      1 1/2 łyżka cynamonu

      1/4 łyżki gałki muszkatołowej

      1 łyżka świeżo startego imbiru (użyłam w proszku)

      135g cukru

      120ml śmietany kremówki

      do dekoracji:

      orzechy pecan

      bataty, słodkie ziemniaki, orzechy pecan, czekolada, ciasto ze słodkich ziemniaków

      Bataty obrać, pokroić w drobną kostkę i gotować w niewielkiej ilości wody.

      Ciastka pokruszyć. Dodać mielone migdały i przyprawy. Masło roztopić w garnuszku i wymieszać razem wszystkie składniki. Kwadratową foremkę o boku 23cm wyłożyć folią aluminiową. Pokruszone ciastka z masłem wyłożyć na spód.

      W osobnym garnuszku - wlać śmietanę i dodać pokruszoną czekoladę. Roztopioną masę czekoladową wyłożyć na ciastka i lekko rozsmarować. Zbyt intensywne rozcieranie może zniszczyć warstwę z ciastek.

      Rozgrzać piekarnik do 180 stopni.

      Ziemniaki odcedzić, rozetrzeć na gładką masę i połączyć z pozostałymi składnikami. Wyłożyć na masę z ciastek i czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 40-50 minut. Przed krojeniem wystudzić. Udekorował połówkami orzechów pecan.

      bataty, słodkie ziemnikai, czekolada, orzechy pecan

      Oryginalny przepis pochodzi ze strony www.whiteonricecouple.com

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto ze słodkich ziemniaków”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 02 listopada 2011 23:56

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi