Wpisy

  • poniedziałek, 09 listopada 2009
    • Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

      Oczywiście najlepszą zupą na świecie jest pomidorowa! Ale nie oznacza to, że nie jestem otwarta na nowe smaki. Tak było w tym przypadku. Miesięcznik "Kuchnia" kupiłam z czystego przypadku. Znalazłam tam między innymi przepisy na jesienne zupy. Oczywiście większość z nich wyglądała wyjątkowo, ale ta zachwyciła mnie szczególnie - już z samej nazwy. Jest bardzo gęsta, bardzo syta, bardzo szybka w przygotowaniu i... wyjątkowa.

      Zdecydowałam się na nią właśnie dziś, żeby wykorzystać między innymi pół puszki mleka kokosowego pozostałego po wczorajszym daniu. No i ciekawość wzięła górę...

      zupa kukurydziana z nachos

      Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

      Składniki (na 2 porcje):

      pół dużej białej cebuli

      łyżka oliwy do smażenia

      puszka słodkiej kukurydzy

      1/2 puszki mleka kokosowego

      pół łyżeczki suszonego tymianku ( w oryginalnym przepisie jest gałązka tymianku)

      szczypta soli do smaku

      kawałek papryczki chilli

      kilka nachos

      2 łyżki startego sera cheddar

      pół pęczka kolędry (ja niestety nie miałam, bo naprawdę trudno znaleźć świeżą)

       

      papryka

      ser

      nachos

      Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej w garnku oliwie. Dodać kukurydzę, mleczko kokosowe, tymianek i gotować przez 15-20 minut. Zmiksować zupę na gładki krem. Jeśli będzie za gęsty można dodać wodę. Doprawić solą. Krem podawać na gorąco, posypać odrobiną posiekanego chilii (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

      zupa kukurydziana 1


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2009 14:23

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi