Wpisy

  • środa, 13 lutego 2013
  • wtorek, 12 lutego 2013
    • Tort bezowy z kremem różanym

      Mój Kochany Mąż ma dzisiaj urodziny. Jako, że spędza je daleko od Nas świętowaliśmy je już częściowo w niedzielę i będziemy kontynuować w ten weekend. Rozpoczęliśmy od tortu. Mały tort bezowy przekładany kremem różanym i ozdobiony lukrowanymi płatkami róż. 

      tort z kremem różanym

      Lubię proste przepisy. Mało pracy i duży efekt. W ubiegłą środę piekłam pączki specjalnie dla Mojego Męża z konfiturą z płatków róży. Dlatego też wybrałam taki sam krem do tortu.

      tort bezowy

      świeczki urodzinowe

      Tort bezowy z kremem różanym

      beza:

      2 białka dużego jajka

      6 łyżek cukru kryształu

      krem:

      250g serka mascarpone

      100ml śmietany kremówki

      3 łyżki konfitury z płatków róży

      dodatkowo:

      kilkanaście płatków róży

      białko jajka

      cukier puder

      tort bezowy

      Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Ubij pianę, a pod koniec ubijania dodaj łyżka po łyżce 6 łyżek cukru. Piekarnik rozgrzej do 120stopni. Na blaszce, na papierze do pieczenia rozłożyć ubitą pianę w formie dwóch równych okręgów o średnicy około 20cm. Piec około godziny i później zostawić jeszcze do wyschnięcia w piekarniku.

      tort bezowy z kreme różanym

      Śmietanę ubić na sztywno. Ubijać mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę i konfiturę. Nie dodawajcie cukru, bo jest już wystarczająco słodkie.

      Pojedyncze płatki róży zanurzaj w białku jajka, a następnie oprósz cukrem pudrem. Pozostaw do wyschnięcia na papierze.

      Ciasto przełożyć na paterę, przełożyć kremem, przykryć drugą warstwą i ponownie posmarować kremem, łącznie z bokami ciasta. Ozdobić osuszonymi płatkami.

      tort bezowy

      

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort bezowy z kremem różanym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 lutego 2013 21:45
  • poniedziałek, 11 lutego 2013
    • Jajeczne tagliatelle z mulami w białym winie by Dominik Stachowiak

      Wierzycie w afrodyzjaki? Rozpoczynamy sezon na walentynkowe szaleństwo ;) Tym razem przepis Dominika Stachowiaka z ostatnich warsztatów. Samodzielnie wykonany makaron, do tego mule w białym winie.

      Jajeczne tagliatelle z mulami w białym winie

      Jestem zauroczona robieniem makaronu. 200g mąki, 2 jajka i tyle przyjemności. Podam Wam przepis Dominika, ale oczywiście możecie skorzystać z przepisu, który już pokazywałam na blogu.

      Jajeczne tagliatelle z mulami w białym winie

      Składniki

      100 gram mąki pszennej – pasta fresco

      100 gram mąki kukurydzianej

      2 jajek + 1 żółtko

      2 cebule szalotki

      duże małże

      1 ząbek czosnku

      0,5 litra białego wytrawnego wina

      parmezan

      Sól morska

      Pieprz

      Oliwa z oliwek

      makaron home made

      Mąkę przesiej i zmieszaj (nie całą). Dodaj jajka, sól i jedną łyżkę oliwy. Całość zmieszaj i dobrze wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i odstaw na około 30 minut do lodówki. Wyciągnięte ciasto rozwałkuj ręcznie lub za pomocą maszynki. Wytnij paski o grubości około 0,5 cm; przetrzyj mąką i pozostaw na kilka minut. Gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.

      Jajeczne tagliatelle z mulami w białym winie

      W dużym garnku rozgrzej oliwę, przez 5 minut smaż cebulę (nie rumienić), dodaj czosnek. Po chwili dodaj oczyszczone mule i wino. Gotuj pod przykryciem, potrząsaj garnkiem kilka razy, aż wszystkie mule się otworzą. Dodaj natkę, dopraw pieprzem i solą. Zmieszaj z pastą, dodaj parmezan i oliwę z oliwki.

      

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 lutego 2013 17:45

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi