Wpisy

  • piątek, 17 lutego 2012
    • Gruszka nashi z musem z serka mascarpone i białej czekolady

      Często robię zakupy spożywcze spontanicznie. Zobaczyłam gruszkę nashi, była tak pięknie zapakowana, że pomyślałam sobie, że musi być wyjątkowa skoro ktoś zadał sobie tyle trudu, żeby tak ją spakować. Wróciłam więc do domu z gruszką nie za bardzo wiedząc, co z nią począć...

      gruszka nashi, mascarpone, biała czekolada, kwiat jaśminu

      Okazała się być bardzo twarda, raczej o wytrawnym smaku. Ugotowałam ją więc, a reszta sama się tak jakoś nasunęła.

      gruszka nashi

      Gruszka nashi z musem z serka mascarpone i białej czekolady

      porcja na 2 osoby

      1 gruszka (ja miałam nashi, ale może być zwykła)

      125g serka mascarpone

      50g białej czekolady

      2 łyżki mielonych orzechów (ja użyłam migdałów)

      2-3 łyżki rumu

       

      gruszka nashi, mascarpone, biala czekolada

       

      Gruszkę przepołowić, wyciąć gniazda. Gotować przez około 30 minut na wolnym ogniu w wodzie z rumem. Na talerzu wysypać zmielone orzechy, ułożyć na nich gruszkę. Do serka mascarpone zetrzeć na tarce białą czekoladę i delikatnie wymieszać. Ułożyć w finezyjny sposób na talerzu. Można dodatkowo użyć suszonych kwiatów jaśminu (w sklepikach z herbatą). Jeść :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      piątek, 17 lutego 2012 23:47
  • czwartek, 16 lutego 2012
    • Creme Brulee z zieloną herbatą i pomarańczą

      Nie pamiętam kiedy zachwyciłam się zieloną herbatą matcha. To chyba było zdjęcie tarty z zieloną galaretką z herbaty, z owocami liczi i z malinami. Potem chyba ciasto Asi z Kwestii Smaku - nazywało się chyba "runo leśne". Okazało się, że to dość kosztowny wydatek i zawsze odkładałam go na potem. Aż wreszcie nastał ten czas...

      creme brulee matcha pomarańcza

      Pomysł na ten deser - widziałam zdjęcie na jakimś blogu, tyle, że creme brulle nie był pieczony tylko ugotowany jak budyń, a pomarańcza była czerwona chyba. Całość podana w wafelku. Ja postanowiłam skorzystać ze sprawdzonego przepisu Asi z Kwestii Smaku.

      pomarańcza

      Creme Brulee z zieloną herbatą i pomarańczą

      500 ml wysokoprocentowej śmietany kremówki 36%

      6 żółtek

      1/3 szklanki białego cukru

      5 łyżek brązowego cukru

      1 laska wanilii (a ja czasem oszukuję i dodaję "cukier z prawdziwą wanilią")

      pomarańcza

      łyżeczka zielonej herbaty (matcha)

      creme brulee pomarańcza matcha

      Przepis na krem cytuję w całości za Asią - dodałam tylko własne komentarze w nawiasie:

      W rondelku powoli zagotowuję śmietankę z białym cukrem i wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach, zdejmuję z ognia i lekko studzę. Dodaję kopiastą łyżeczkę herbaty w proszku. Żółtka ubijam, ale nie do końca, nie na puszysto. Śmietanę przelewam przez sitko. Dolewam powoli ciepłą śmietanę z cukrem, po łyżce, za każdym razem mieszając, jednocześnie starając się nie napowietrzać kremu. Ma on być gładki, sztywny i błyszczący a nie puszysty (to prawda jak będzie zbyt puszysty to opadnie w trakcie pieczenia).

      creme brulle matcha pomarańcza karmel

      Masę przelewam do naczynia i zapiekam około 40 -50 minut w 100 stopniach. Po upieczeniu chłodzę. Przybieram kawałkami pomarańczy, posypuję brązowym cukrem i karmelizuję przy użyciu palnika. A jeśli nie macie palnika podgrzejcie piekarnik do około 220 stopni, ustawcie na grill i zapiekajcie przez chwilę, aż się cukier skarmelizuje.

      Było dobre, ale... o ile w kuchni "kręcą" mnie dziwne połączenia i smaki, w przypadku creme brulle póki, co zostanę tradycjonalistką :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Creme Brulee z zieloną herbatą i pomarańczą”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      czwartek, 16 lutego 2012 22:31
  • środa, 15 lutego 2012
    • Kuskus z kurczakiem, morelami i cytryną

      Idę "na rekord" ;) Wpisy trzy dni z rzędu! Zachęcam Was dzisiaj to tego aromatycznego dania. Po raz pierwszy robiłam je na warsztatach kulinarnych dla dzieci. Roznoszący się zapach cynamonu i kuminu był po prostu niesamowity. Do tego starta skórka z cytryny i odrobina jogurtu naturalnego. Polecam na szybki obiad.

      kuskus, morela, kurczak, cytryna

      Czy widzicie ten palec "grzebiący" w moim daniu? To mój syn Antoni. Jego porcja stała tuż obok, ale była bez jogurtu i orzechów. Moje Dzieci są już w pewnie sposób wyedukowane, że musi ładnie wyglądać, trzeba zrobić zdjęcie i dopiero można zjeść. Ostatnio po mojej sesji makaronu sami ułożyli swój obiad i czekali, aż zrobię mu zdjęcie :)

      Przepis pochodzi z tego samego źródła, co wczorajsza sałatka. Tyle, że zachowałam mniej więcej proporcje, ale zmieniłam sposób przygotowania dania.

       

      Kuskus z kurczakiem, morelami i cytryną

      (przepis na około 2 porcje)

      filet z kurczaka

      2 łyżki miodu

      1 łyżeczka ostrej papryki

      1 łyżeczka cynamonu

      1 łyżeczka kuminu

      2 ząbki czosnku

      szklanka suchej kaszki kus kus

      około 8 suszonych moreli

      pół pęczka natki pietruszki

      około 8 pomidorków koktajlowych

      świeża lub suszona kolendra

      starta skórka z cytryny

      kilka łyżek jogurtu naturalnego

      orzechy laskowe (opcjonalnie)

      sól i pieprz

       

      Filet pokroić na drobne kawałki, na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim posiekany czosnek. Dołożyć kurczaka, miód i przyprawy (kumin, paprykę, cynamon, sól do smaku).

      natka pietruszki

      Kaszkę kus kus w miseczce zalać wrzącą wodą na wysokość około 1cm wyżej niż wysokość kaszki. Przykryć i odstawić na bok. Stopniowo dodawać pokrojone w kostkę morele, posiekaną natkę pietruszki, ćwiartki pomidorków koktajlowych, startą skórkę z cytryny i kawałki kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym.

      kuskus z kurczakiem, morelami i cytryną

      Widzimy się jutro? :)

      Postaram się znów być...

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Kuskus z kurczakiem, morelami i cytryną”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      urbanska_anna
      Czas publikacji:
      środa, 15 lutego 2012 22:06

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi