Wpisy
Zrobiłam sobie dzień przerwy, bo po dwóch tygodniach wrócił do domu mój mąż i chcieliśmy spędzić razem jak najwięcej czasu zamiast spędzać czas w kuchni. Dzisiaj w domu mieliśmy zupę fasolową, którą już widzieliście na blogu, a na drugie danie mieliśmy sałatkę z ziemniakami i chorizo. Od dawna miałam na nią ochotę. Jest bardzo ostra, jest bardzo syta i mimo niewielkiej ilości składników naprawdę dobra.
Sałatka - ziemniaki z chorizo
Składniki: (na około 2 duże porcje)
6 średniej wielkości ziemniaków
1 kiełbasa chorizo (ja akurat miałam chorizo z papryką, ale myślę, że alternatywnie można by też użyć salami)
1 cebula ze szypiorkiem
1 mały ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka musztardy Dijon
łyżka majonezu
sól i pieprz do smaku
Ziemnikami ugotować (uwaga, żeby się nie rozgotowały!), ostudzić i pokroić w kostkę. Chorizo pokroić w kostkę, cebulę i szczypior skroić drobno. Wszystkie skłądniki razem wymieszać. Ząbek czosnku rozgnieść, dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, dodać łyżkę majonezu i musztardy Dijon. Składniki sosu wymieszać i wymieszać z pokrojonymi składnikami. Dodać sól i pieprz do smaku. Schłodzić w lodówce przez podaniem.
Źródło: przepis oryginalny www.thedeliciouslife.com
Po kilku sodkich dniach pora na coś lekkiego i banalnego. Jogurt z owocami i musli. Ostatnio wpadł mi w ręce taki z truskawkami i owocami leśnymi, a ja użyłam po prostu tego, co miałam w domu...
Jogurt z owocami
Składniki na 2 osoby:
jogurt grecki duży (ja użyłam light)
2 kiwi
pół mango
2 garście musli
miód - według uznania
Przepis i wykonanie... banalne i według uznania. U mnie kolejność była następująca: jogurt, kiwi, jogurt, mango, jogurt i musli. Oczywiście przed spożyciem najlepiej wszystko wymieszać, żeby lekko kwaśny smak kiwi wymieszał się z mango. Dodać miodu według uznania.
Dzięki temu, że miałam gości - przez ostatnie 2 dni mogłam bezkarnie przygotowywać słodkości :) Oczywiście nie odpuściłam sobie tematu także dzisiaj. Wybór padł na chleb czekoladowo-bananowy. Znalazałam go już jakiś czas temu na stronie the.deliciouslife.com i zachwyciła mnie właśnie jego nazwa. Chleb. Rozmarzyłam się, że to doskonały pomysł na śniadanie. Kawałek takiego chleba, kubek ciepłego mleka... Brzmi naprawdę dobrze. Smakuje również...
Chleb czekoladowo-bananowy
Składniki na 1 keksówkę
175g mąki
150g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki soli
1 czekolada drobno pokruszona (ja użyłam deserowej)
3 średnie zmielone banany
2 duże jajka
200g serka homogenizowanego
200ml oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Procedura przyrządzania jest identyczna jak w przypadku mufinek. W jednym naczyniu łączymy wszystkie suche składniki, w drugim wszystkie wilgotne. Po czym wszystko razem łączymy. Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy delikatnie mąką. Wlać ciasto. Włożyć do nagrzanego do 175stopni piekarnika i piec około 35 minut. Ale najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już suche.