Wpis

wtorek, 09 lutego 2016

Tajskie pierożki curry z ostrym sosem mango

Staram się, aby moje dzieci próbowały różnych rzeczy. Starszy Witek próbuje absolutnie wszystkiego, ba chciałby się nauczyć gotować tak jak ja. Antek jest raczej tradycjonalistą, a każde zielone warzywo przyprawia go o omdlenie ;) Każdy posiłek do niekończące się negocjacje. Ale próbuję, naprawdę! Tym razem padło na pierożki curry z ostrym sosem mango. Choć w Tajlandii jeszcze nie byłam, ta kuchnia jest mi bliska i wierzę, że przepisy Jagody i Satnama przybliżają mnie do tego smaku.

thai dumplings tajskie pierożki curry z ostrym sosem mango

Dip słodko ostry z chilli i mango

6 świeżych małych czerwonych papryczek chili, grubo posiekanych .

8 ząbków czosnku, pokrojonych na ćwiartki ;

1 szklanki octu białego (250ml)

1 szklanka cukru drobnego (200g)

2 łeczki soli

2 łeczki pasty z tamaryndowca

1 niedojrzałe mango, drobno pokrojone

Na małej patelni połącz wszystkie składniki, mieszaj na ogniu, aż cukier się rozpuści doprowadź do wrzenia.

Zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia ok. 20 min, aż sos lekko zgęstnieje.

Schładzaj 5 min i wymieszaj blenderem na gładką masę. Na koniec dodaj drobno pokrojone mango.

thai dumplings tajskie pierożki curry z ostrym sosem mango

Ciasto na pierogi

450 g mąki

1 łyżeczka soli

4 łyżki oleju

Wodę 180- 200 ml

 

Wymieszaj najpierw mąkę, olej i sól. Następnie dodaj wodę. Ciasto powinno być miękkie. Odstaw ciasto na ok.10min.

Farsz

2 łyżeczki oleju

2 młode cebule, drobno posiekane

1 łyżka drobno pokrojonej świeżej mięty

3 bki czosnku, zmiażdżone

150 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/4 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki sosu rybnego

2 ugotowane i zgniecione ziemniaki

 

dodatkowo:

1 jajko, lekko ubite i olej do głębokiego smażenia

thai dumplings tajskie pierożki curry z ostrym sosem mango

Rozgrzej olej na patelni, usmaż cebulę, czosnek i wieprzowinę.

Gdy mięso zmieni kolor, dodaj kurkumę, kminek i mieloną kolendrę, smaż aż zapach przypraw stanie sie wyrazisty.

Dolej sos rybny, podgrzewaj na małym ogniu bez przykrycia, aż mieszanka zgęstnieje.

Dodaj ziemniaki i świeżą miętę, odstaw do ostygnięcia. 

Rozwałkuj ciasto jak na pierogi.

Wytnij kółka o średnicy 9 cm. Nałóż po 1 płaskiej łyżce nadzienia na środek każdego kółka i posmaruj krawędzie ciasta jajkiem. Złóż kółka na pół zaciśnij krawędzie pierożków (można do użyć do tego widelca). 

Rozgrzej olej na patelni i smaż pierożki w głębokim tłuszczu, aż się zrumienią. Odłóż na papier aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z sosem.

thai dumplings tajskie pierożki curry z ostrym sosem mango

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
wtorek, 09 lutego 2016 15:02

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Agnieszka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/03/01 17:18:39:

    Właśnie mam ochotę na takie połączenie smaków. Wypróbuję, jak tylko dorwę gdzieś pastę z tamaryndowca :)

  • Gość naleśniki przepis napisał(a) z *.centertel.pl komentarz datowany na 2016/03/07 23:09:13:

    Mniam, wyglądają pysznie :)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi