Wpis

poniedziałek, 01 lutego 2016

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Pierwszy raz szwedzkie bułeczki jadłam...hmm 18 lat temu. Moja ciocia mieszkająca w Szwecji zaprosiła mnie od siebie na wakacje. Teoretycznie powinnam pamiętać tylko dłuuugą chorobę morską na promie. Na szczęście został smak i zapach świeżo pieczonych bułeczek, kanapek z krewetkami, obraz jezior i wyjątkowej schludności. 

cardamon buns bułki kardamonowe

Tym razem w ramach akcji wypiekanie na śniadanie piekłyśmy bułeczki kardamonowe. Upiekłam z połowy porcji i bardziej w wersji mini, ale Wam podaję przepis oryginalny. 

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Składniki na 17 sztuk:

530 g mąki pszennej chlebowej
250 ml mleka
90 g cukru
pół łyżeczki soli
100 g masła, roztopionego i przestudzonego
12 g drożdzy suchych lub 25 g drożdży świeżych
7 g kardamonu, zmielonego

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn - tutaj instrukcja), dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 - 2 godziny).

Ciasto rozwałkować na prostokąt o wielkości około 34 x 60 cm (dłuższe boki prostokata po lewej i prawej, krótsze na górze i dole), delikatnie podsypując mąką. Równomiernie posmarować kardamonowym nadzieniem. Długie boki podzielić na 3 części (po 20 cm), zaznaczyć delikatnie nożem. Podnosząc krótszy bok ciasta założyć go do 2/3 długości ciasta, potem kolejny krótszy bok założyć na złożone ciasto - powinny powstać 3 warstwy ciasta dwukrotnie przełożone nadzieniem. Tak przygotowane ciasto pokroić ostrym nożem (najlepiej kółkiem do pizzy) na 1.7 cm paski. Zerknij na film tutaj (paski ciasta są elastyczne i łatwo je rozciągnąć w razie konieczności).

Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (2 blaszki), w sporych odległościach od siebie. Przykryć luźno folią spożywczą pozostawić w cieple do czasu podwojenia objętości (około 45 - 60 minut). 

Po wyrośnieciu bułeczki posmarować syropem cukrowym i oprószyć cukrem kardamonowym. Piec w temperaturze 220ºC przez około 8 minut lub do wyraźnego zezłocenia i lekkiego zbrązowienia ciasta (uwaga, ze względu na cukier w glazurze i cukrową posypkę szybko się przypalają, nie odchodzić od piekarnika i w razie konieczności obniżyć temperaturę). Wyjąć, przenieść na kratkę i wystudzić. Pyszne są ciepłe!

cardamon buns bułki kardamonowe

Nadzienie kardamonowe:

100 g masła, w temperaturze pokojowej
100 g brązowego cukru (miałkiego np. muscovado)
1.5 łyżki zmielonego kardamonu

Wszystkie składniki utrzeć/zmiksować.

Syrop cukrowy

70 ml wody
1 łyżka golden syrupu*

Składniki umieścić w garnuszku, zagotować.

Cukier kardamonowy

50 g cukru

1 łyżka zmielonego kardamonu

 

cardamon buns bułki kardamonowe

 

 

Wypiekanie na śniadanie odbyło się w gronie:

Marzena Kulinarne szaleństwa Maniusi

Angelika Życie zaczyna się w kuchni

Lidia 

Marzena Zacisze kuchenne

Ewelina Stylowa kuchnia

Bożena Moje kucharzenie

Agata Kulinarne przygody Gatity

Dorota Moje małe czarowanie

Ewa Baby w kuchni

Monika Matka wariatka

Joanna Rodzinna kuchnia


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
poniedziałek, 01 lutego 2016 09:07

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Dorota Owczarek napisał(a) z *.lodz.mm.pl komentarz datowany na 2016/02/01 18:08:11:

    Wspomnienia sprawiają że smakuje jeszcze bardziej a one sa bardzo bardziej , takich bułek jeszcze nie jadłam. Dziękuje za wspólne pieczenie :-)

  • Gość Ewa napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/01 21:39:58:

    Choroby morskiej nie zazdroszczę, ale bułeczkę bym zjadła :)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.adsl.inetia.pl komentarz datowany na 2016/02/01 22:27:12:

    Piękne zdjęcia i piękne bułeczki:-) Dzięki za wspólne pieczenie:-)

  • Gość Marzena napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2016/02/03 21:47:22:

    Cudowne ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi