Wpis

poniedziałek, 25 stycznia 2016

Szakszuka/shakshuka. Wypiekanie na śniadanie.

Ten rok rozpoczynam od akcji Wypiekanie na śniadanie. W ten weekend była szakszuka. Przyznaję, że to jedno z moich ulubionych dań śniadaniowych. Pierwszy raz jadłam dawno temu grudniowego popołudnia w jednej z berlińskich knajpek. Smakowała obłędnie. Potem mam wrażenie, że wszyscy robili szakszukę. Była w każdym możliwym menu, na wielu zdjęciach. Była wszędzie była moim weekendowym rytuałem.

szakszuka shakshuka

Szakszuka / shakshuka

porcja jednoosobowa

1 łyżka oliwy z oliwek
1/4 łyżeczki kuminu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 duży pomidor malinowy lub bawole serce (poza sezonem użyj ok 200g pomidorów pelati z puszki)
sól morska
świeżo mielony pieprz
kawałek papryczki chilli (lub płatków chilli)
2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki (ja użyłam kolendry)

opcjonalnie - kawałek upieczonej i pozbawionej skórki papryki, kozi twaróg, ja użyłam zamiast papryki i koziego sera pikantnego chorizo.

szakszuka shakshuka

Na rozgrzanej oliwie upraż ziarna kuminu, aż zaczną pachnieć, dodaj pokrojona w piórka szalotkę i posiekany czosnek – przesmażaj, aż warzywa zmiękną. Ja na tym etapie dodałam również pokrojone drobno chorizo i poczekałam, aż się wytopi z niego tłuszcz. Pomidora sparz, obierz ze skórki i wytnij gniazdo nasienne, a następnie pokrój w grubą kostkę. Dodaj pomidora do warzyw na patelni, dopraw solą, pieprzem, dodaj posiekaną papryczkę chilli (ostrożnie!) i posyp połową natki pietruszki. Przykryj patelnię i duś pomidory ok 5 minut, aż będą miękkie i zaczną się nieco rozpadać. Odkryj patelnię i smaż kolejne 4-5 minut, by sos lekko odparował. Na tym etapie możesz dodać pokrojoną w kostkę upieczoną i pozbawioną skórki paprykę. Gdy sos zgęstnieje, ale pomidory jeszcze będą w kawałkach, zrób zagłębienie w sosie i w środek wbij jajko. Zmniejsz płomień, przykryj patelnię pokrywką i smaż na niewielkim ogniu ok 3 minut, aż białko będzie całkowicie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Posyp natką pietruszki przed podaniem. Ja zamiast pietruszki użyłam kolendry. 

We wspólnym śniadniu wzieli udział:

Insulina fb

Iza Smaczna pyza 

Wiosenka Eksplozja smaku

Dorota Moje małe czarowanie

Agata Kulinarne przygody Gatity

Monika Z chaty na końcu wsi

Bernadetta Prawo do gotowania z pasją

Magda Kulinarna piniata

Laura Cafe Babilon

Gosia Smaki Alzacji

Monika Niezapomniane smaki


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
poniedziałek, 25 stycznia 2016 17:56

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość Dorota Owczarek napisał(a) z *.lodz.mm.pl komentarz datowany na 2016/01/25 18:26:41:

    Pyszna szakszuka, znowu bym zjadła :-) Dziękuję za wspólne śniadanie :-)

  • bernadettap napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/25 21:09:38:

    Fajnie, że dołączyłaś do wypiekania :) Do następnego razu !

  • Gość Laura napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2016/01/26 07:36:38:

    Dziękuję za wspólną zabawę w odkrywanie szakszuki :)

  • smacznapyza napisał(a) komentarz datowany na 2016/01/26 10:31:21:

    dziękuję za wspólne śniadanie

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi