Wpis

piątek, 04 kwietnia 2014

Burgery buraczane. Jadłonomia.

Burgery buraczane to już moja mała obsesja. Buraki ścieram na tarce regularnie, co kilka dni ;) A wszystko zaczęło się od Marty. Najwyraźniej było nam dane się spotkać. Marta jak i jak była jednym z rezydentów gotujących na Generatorze Malta, ale nie udało nam się spotkać. Jakiś czas później spotkałyśmy się w SPOT. na warsztatach i totalnie mnie zauroczyła i sobą i tym, co robi. Uwierzcie już dawno nie spotkałam osoby, tak prawdziwej i tak inspirującej. Nic dziwnego, że jej warsztaty wyprzedają się w ciągu kilku godzin, bo dania, które przygotowuje po prostu zwalają z nóg. 

buraczane burgery

Dania przygotowywane przez Martę są dla mnie zawsze punktem wyjścia do rozmów o wegetarianizmie. Tych wszystkich doświadczeń kiedy myślisz, że wegetarianizm ma twarz kotleta sojowego... Nie jestem jeszcze gotowa zrezygnować całkowicie z mięsa, ale bardzo je ograniczam. Jak to jeden z uczestnik warsztatów powiedział " może wegetarianizm jest zaraźliwy?"

Buraczane burgery na dobre wpisały się w moje menu. Często spotykałam się z opiniami, że smakują jak mięso. Jak dla mnie wyjątkowo. I choć już improwizowałam z przepisami, przyprawami podam Wam oryginalny przepis Marty. 

burgery buraczane

BURGERY BURACZANE

2 szklanki startych buraków

1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

1/2 szklanki prażonego słonecznika

1/2 szklanki prażonego sezamu

1 czerwona cebula

1/2 szklanki bułki tartej

1/4 szklanki oleju

3 łyżki mąki

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżeczki kolendry

2 łyżeczki natki pietruszki

łyżeczka suszonego imbiru

1/4 łyżeczki chili

sól i czarny pieprz

Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski i mieszamy rękami, aż do uzyskania klejącej masy. Lepimy kotlety i układamy je na blasze wyłożonej papierem dopieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni, po upływie 20 minut delikatnie obracając kotlety na drugą stronę.

burgery buraczane

BUŁECZKI HAMBURGEROWE

2 szklanki mąki razowej

1 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki letniej wody

1/2 szklani mleka

3 łyżki oleju

1 1/2 łyżka drożdży

1 łyżka brązowego cukru

1 łyżeczka soli

1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki letniej wody

Połączyć siemię z wodą. Mąkę wymieszać z drożdżami, dodać pozostałe składniki, a na koniec spęczniałe siemię. Wyrobić na średnich obrotach miksera przez 2 - 4 minuty, następnie ulepić w kulę i odstawić do wyrastania na około 45 -60 minut. Z ciasta uformować 8 kulek, ułożyć w dużej odległości od siebie (kulki bardzo rosną) i zostawić do wyrastania na około 30 minut. Wsunąć do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec przez 12 - 15 minut.

ps. Marta będzie ponownie w Poznaniu w maju. Jeśli będziecie mieli możliwość skorzystajcie z jej warsztatów. Jest wyjątkowa!

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
piątek, 04 kwietnia 2014 22:45

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • siankoo napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/05 17:43:23:

    Aniu ja też uwielbiam buraczane burgery, u mnie zaczęło się od przepisu Call me Cupcake i ciągle trwa i trwa i pewnie ta miłość się nie zakończy szybko :)

  • Gość Inaja napisał(a) z *.ip.telfort.nl komentarz datowany na 2015/08/16 20:04:15:

    Robiłam juz 2 RAZY Pycha. dodałam przepis na mojego bloga, oczywiscie podając źródło.Dzieki!

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi