Wpis

piątek, 29 listopada 2013

Chlebek bananowy apetycznej panny Dahl

Jeden z lepszych pomysłów na weekendowe śniadanie. Kiedy moi chłopcy mówią, że banany są już "brudne" pozostaje nam tylko zrobić z nich chleb. Książkę Sophie Dahl mam od dawna na swojej półce, a ten przepis pojawiał się już wielokrotnie na blogach. Nic dziwnego, przy małym nakładzie pracy pyszne danie.

chlebek bananowy

Chlebek bananowy

75g miękkiego masła

4 dojrzałe banany, rozgniecione

200g cukru trzcinowego

1 jajko

1 łyżka ekstraktu waniliowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

170g mąki (orkiszowej, albo jakiejś innej)

i ja dodałam 3 łyżki masła orzechowego

masło orzechowe

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Wysmaruj masłem keksówkę o długości 20cm. Włóż rozgniecione banany do dużej miski, utrzyj je z masłem, cukrem, jajkiem i ekstraktem waniliowym. Ja dodałam masło orzechowe na tym etapie. Dodaj sodę i sól, a na końcu ostrożnie wmieszaj mąkę. Przełóż masę do przygotowanej foremki. Piecz przez godzinę, wyjmij i odstaw do ostygnięcia, a później podawaj w kawałkach z odrobiną masła. 

chlebek bananowy

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
piątek, 29 listopada 2013 23:00

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • wedelka napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/29 23:04:55:

    Robiłam go już kiedyś, ale jakoś mnie nie powalił na kolana. Był smaczny, to prawda, ale jadłam już lepsze bananowe chlebki :)

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/11/30 21:14:29:

    Bardzo go lubię :) Dobrze, że mi o nim przypomniałaś :) Dawno już ciasta bananowego u mnie nie było...

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi