Wpis

poniedziałek, 14 marca 2011

Tartaletki z truskawkami i zabaglione. Najlepsze na świecie kruche ciasto.

 

Wiem, wiem. Znów długa przerwa, ale mam za to DUŻĄ niespodziankę. Zdradzę Wam jedną z najpilniej strzeżonych tajemnic w moim domu - przepis na najlepsze na świecie kruche ciasto! Ha, myślicie - banał - ale zapewniam Was, jak raz spróbujecie - to zrozumiecie...

foremki tartaletki

Jeśli zastanawiacie się dlaczego właśnie teraz - zaraz Wam wytłumaczę. Pisałam jakiś czas temu o warsztatach kuchni tajskiej. W ciągu ostatnich 3 tygodni sama miałam przyjemność poprowadzić takie warsztaty w SPOT. Moim tematem były tarty i tartaletki. I to był ten czas. Robiliśmy razem 5 różnych tart - 3 wytrawne i 2 słodkie. Oczywiście przepisami podzielę się również na blogu, ale musicie dać mi chwilę...

Żeby zrobić ten wpis musiałam się sporo natrudzić. Trudno było mi utrzymać moje dzieci w ryzach więc musiałam dla nich znaleźć miejsce w kuchni. Zabawy były różne - mikser, foremki - ale ostatecznie wygrały zabawki! Nie mniej jednak - to, co normalnie zajęło by mi godzinę - trawło dłuuuuuuuuuuuugo. Pomiędzy robieniem ciasta, a ubijaniem kremu czytaliśmy Noodyego :)

witek antek

Ale wracając do przepisu. Znalazłam go w ubiegłym roku na blogu Davida Lebovitza, który przepis ten zaczerpnął z francuskiej szkoły Promenades Gourmandes. Dlaczego jest idealny? Bo jest PROSTY, ZAWSZE się udaje i jest PRZEPYSZNY.

Kruche ciasto

90 gram masła pokrojonego na kawałki

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki wody

1 łyżka cukru

1/8 łyżeczki soli

150g mąki

masło

Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. W średniej wielkości misce żaroodpornej połącz masło, olej, wodę, cukier i sól. Wstaw miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach.

kruche ciasto

Wyciągnij miską ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszaj szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być takie lekko świecące tłuszczem - mniej więcej jak widać na zdjęciu. Przenieś ciasto na blachę i rozprowadź za pomocą łopatki lub łyżki. Gdy cisto przestygnie, dociśnij ciasto palcami bo boków blachy.

tartaletki

Zazwyczaj w trakcie pieczenia ciasto lekko pęka więc można zostawić małą kulkę ciasta, aby wypełnić powstałe ubytki przed umieszczeniem farszu. Ciasto wstawić do piekarnika na około 15 minut. Wystudzić zanim nałoży się farsz.

tartaletki

Z jednej porcji ciasta wychodzi około 6 tartaletek.

truskawki

Na wystudzonych tartaletkach umieściłam pokrojone truskawki i zabrałam się za przygotowanie kremu zabaglione. Zabaglione pochodzi z kuchni włoskiej - choć pewnie to wiecie. To tak naprawdę kolgel-mogel, tyle, że z dodatkiem wina i ubijany nad parą.

tartaletka z truskawkami

Zabaglione

3 żółtka

1 łyżka cukru pudru

1 łyżka wina marsala (ale może być też inne słodkie wino)

marsala

Ubijamy - na niskich obrotach - żółka z cukrem na puszystą masę. W garnku gotujemy wodę i gdy zacznie wrzeć miskę z koglem - moglem ustawiamy na nim. Ważne - miska nie może być zanurzona w wodzie. Ubijamy, aż masa będzie puszysta i gęsta. Zestawiamy z garnka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Polewamy tartaletki z truskawkami lekko wystudzoną masą. Jemy :)

zabaglione

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 marca 2011 21:36

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • kulinarnespotkania napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 21:50:25:

    jakie pysznosci:) marza mi sie swieze truskawki:)

  • skawola napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 21:54:49:

    ciekawy ten przepis na kruche ciasto:)

  • urbanska_anna napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 21:59:02:

    o dziwo te truskawki smakują jak prawdziwe!

  • n_ina napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 22:00:44:

    jestem pod wrażeniem zdjęć

    a tartaletki wyglądają bardzo apetycznie

  • zaytoona napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 23:18:14:

    Moim idealnym ciastem kruchym jest to od M. Roux. Odkąd go poznałam, nie mam już więcej ochoty eksperymentować... Same jednak tartaletki ogromnie są przekonujące. Soczyste od czerwonych truskawek, cudownie spływające kremem...

  • zauberi napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 23:24:10:

    zatęskniłam za truskawkami :) fajne tartaletki

  • urbanska_anna napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/14 23:35:26:

    tak, zgadzam się ciasto od M.Roux też jest bardzo dobre, ale zaletą TEGO ciasta jest, że wymaga mniejszego nakładu pracy :)

  • citrouille napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 09:19:04:

    A skąd truskawki ?
    ten przepis troche nietrafiony z porą roku, ale za dwa, trzy miesiące, kto wie ?

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 10:38:04:

    te tarty są absolutnie cudne.

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 10:38:16:

    te tarty są absolutnie cudne.

  • urbanska_anna napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/15 11:55:07:

    a truskawki z "piotra i pawła", albo mrożone hortex :)

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/29 21:52:53:

    cudowne zdjęcia i tez mi sie już chce truskawek :)

  • ciuciurupa napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 19:28:21:

    To jest rewolucja!!!
    od zwsze slyszlo sie ze kruche ciasto musi byc zagniecione szybko i w jak najzimniejszych warunkach Koniecznie musze to wyprobowac ps .tematem bylo cisto a nie truskawki !!!

  • tehuana napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 00:46:11:

    Robilam takie ciasto-calkiem niezle-ale chyba nie najlepsze na swiecie.

  • rx55 napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 11:09:36:

    haha to chyba żart. Mędrzec nie używa słów zaczynających sie na naj, bowiem w tym świecie wszystko jest relatywne i niedoskonałe a przy tym - o czym zaświadcza rynek reklamowy - można narazić się na przegrany proces sądowy.

  • urbanska_anna napisał(a) komentarz datowany na 2011/04/01 11:17:25:

    Drodzy, pojęcie "Naj" - jak wszystko na tym blogu - jest czysto subiektywne i w taki sposób powinniście do tego podchodzić :)

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi