Wpis

piątek, 03 grudnia 2010

Weneckie ciasto marchewkowe

Chciałabym się z Wami podzielić nowym przepisem na ciasto marchewkowe. A teraz się pochwalę - przepis na to ciasto pochodzi z nowej książki Nigelli - KUCHNIA - Przepisy z serca domu, którą dostałam od Iwony i Andrzeja, za co bardzo im dziękuję :)

ciasto marchewkowe

Co wyróżnia to ciasto to zmielone migdały zamiast mąki. Dzięki temu zyskuje ono na smaku, a przy okazji będzie doskonałe dla bezglutenowców.

ciasto marchewkowe

Weneckie ciasto marchewkowe

Na ciasto marchewkowe:

3 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

2 średnie marchewki (choć ja użyłam więcej)

75g sułtanek

60ml rumu

150g miałkiego cukru

125ml zwykłej oliwy plus nico do natłuszczenia formy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

3 jajka

250g mielonych migdałów

1/2 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

drobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny

Na krem z mascarpone:

250g mascarpone

2 łyżeczki cukru pudru

2 łyżki rumu

ciasto marchewkowe

Rozgrzej piekarnik do 180stopni. Okrągłą foremkę o średnicy 23cm natłuść. Upraż orzeszki piniowe na suchej patelni, aż będą złociste. Zetrzyj marchewkę na tarce lub w malakserze (według książki marchewkę należy zawinąć w ręcznik papierowy, żeby wchłonął nadmiar soku, ale ja tego nie zrobiłam). Rodzynki włóż do rondelka, zalej rumem, doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Ubij cukier z oliwą -aż mieszanina będzie lekko kremowa i dobrze napowietrzona. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajka, a gdy masa będzie jednolita dodaj zmielone migdały, gałkę, startą marchewkę, rodzynki razem z zalewą rumową, a na końcu skórkę i sok z cytryny. Przełóż ciasto do foremki i wygładź. Posyp ciasto orzeszkami i wstaw do piekarnika na 30-40 minut. Ciasto trochę urośnie i się zezłoci, a patyczek będzie lepki, ale dość czysty po wyjęciu. Wyjmij ciasto z piekarnika, odstaw w foremce do wystygnięcia.

Serek mascarpone z cukrem pudrem oraz rumem. Podawać z ciastem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
urbanska_anna
Czas publikacji:
piątek, 03 grudnia 2010 23:59

Komentarze

Dodaj komentarz

  • anna.kaminska.pl napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 08:23:23:

    Wygląda wspaniale i upiekę je na pewno!

    kuchennymidrzwiami.blogspot.com/

  • margot11 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/04 12:39:20:

    noooo, wygląda świetnie , apetycznie i to jak

  • piegusek1976 napisał(a) komentarz datowany na 2010/12/09 08:22:53:

    wow pięknie wygląda, chodzi za mna to ciasto juz od dłuższego czasu :) pozdrawiam
    www.piegusek1976.blogspot.com

  • cyklamens napisał(a) komentarz datowany na 2011/03/31 20:28:51:

    Doskonałe!!!

Dodaj komentarz

Tagi

Kanał informacyjny

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i blogi